Грижата за благополучието на работното място се превръща в „невероятно важна инвестиция” за компаниите до такава степен, че е вероятно да бъде толкова жизненоважна, колкото и инвестирането в технологиите, заяви медиенният магнат Ариана Хъфингтън в четвъртък.

Хъфингтън основава, Thrive Global, което е посветено на предоставянето на стратегии и инструменти за подобряване на благосъстоянието, предназначението и представянето на хората и бизнеса.

В неотдавнашен доклад на Paychex, който изследва над 2000 служители на САЩ на пълен работен ден, се разкрива колко е разпространен стресът на работното място. Повече от 60% от участниците в проучването са заявили, че средно са изпитвали нива на стрес най-малко три дни в седмицата – подчертавайки, че това е проблем, който трябва да бъде взет сериозно от работодателите.

Всъщност според Хъфингтън светът понастоящем е изправен пред „епидемия” на стреса и „прегряването” на работното място.

„Това, което откриваме в момента е, че се наблюдава епидемия от стреса навсякъде и това засяга всички резултати”, каза Ариана Хъфингтън, основател и главен изпълнителен директор на Thrive Global пред CNBC.

„Стресът струва на бизнеса в САЩ 300 млрд. долара, което засяга много дълбоко разходите за здравеопазване, защото 75% от заболяванията и разходите за здравеопазване са поради предотвратими състояния, свързани със стреса. Пред нас се отваря възможността да се грижим за човешкия капитал на нашите служители и това е невероятно важна инвестиция – точно толкова, колкото инвестициите в технологиите на бъдещето”, коментира Хефингтън.

Освен стреса, компаниите са изправени пред редица предизвикателства, когато става въпрос за тяхната работна сила, като например проблеми с производителността, задържането и ангажираността на служителите.

През юни председателят и главният изпълнителен директор на Gallup Джим Клифтън написаха публикация в блога си, в която се посочва, че глобалното проучване на консултантската фирма за управление показва, че само 15% от 1 млрд. работници на пълен работен ден в света чувстват силна ангажираност на работното място.

„Всички тези въпроси не са просто въпроси, свързани с човешките ресурси, те са въпроси на финансовия директор, защото те фундаментално се отразяват на крайната цел. Компаниите и лидерите трябва да дадат възможност на служителите да не бъдат под постоянен стрес”, отбелязва Хъфингтън.

Благоденствие: Защо презареждането е важно?

Докато значението на борбата с „прегряването” на работното място постепенно става все по-разпознаваемо, проблемите на стрес и изтощение не са нещо, което може да бъде определено за една нощ. Но някои водещи ръководители го отбелязват.

Миналата година, по време на интервю с Thrive Global, главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Бесос разкри, че като се увери, че е спал осем часа в нощта, за да се чувства енергичен, той е забелязал последващи ползи за своите акционери.

„Ако смените съня си, може да получите още няколко „продуктивни часа”, но тази производителност може да е илюзия. Когато говорим за решения и взаимодействия, качеството обикновено е по-важно от количеството”, каза Безос.

Изпълнителният председател на „Албабит” Ерик Шмит сподели подобно настроение през септември, пишейки на Thrive Global, че добрият сън може „осезаемо да подобри физическата и умствена способност да върши почти всичко”.

Когато лидерът признае, че трябва да се грижи за човешкия си капитал, те могат да станат по-добри и по-ефективни лидери, обясни Хъфингтън, и това е качество, което служителите трябва да признаят също.

„Недвусмислено ясно, че наистина трябва да презаредим, за да можем да бъдем най-ефективни и най-креативни. От решаващо значение е хората да имат тази възможност да се заредят и да се върнат на работа, да работят и да работят отново на пълни обороти”, коментира още Хефингтън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук