Служители не могат да бъдат отстранявани от работа, защото не са ваксинирани. Работодателят няма право да ги задължава. Това заяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред БНР. 

Той акцентира, че вече има подадени сигнали за нередности.

Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда. Може обаче работодателят да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите“.

Донев подчерта, че заповедта на министъра дава право на избор, а служителят има възможност и за неплатен отпуск. Служители, които нямат сертификат, а работят на място, където той се изисква, могат да ползват платен или неплатен отпуск. По закон той е до 90 дни без да се нарушават осигурителни права.

„Не бива да се прекалява с това, че министърът на здравеопазването е въвел зелен сертификат. Заповедта на министъра дава право на избор и на обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи на 100%“.

Мярката 60/40 продължава

Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта.

„При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки. Опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта“.

Няма време за актуализация на бюджета

Министърът беше категоричен, че проектът на бюджета за 2022-ра година ще бъде внесен от служебното правителство в Народното събрание, когато то бъде съставено. Също така увери, че екстремно харчене на пари от излишъка в последните дни на календарната година при служебно правителство няма да се случи.

По думите му все още е рано да се каже дали ще има излишък или дефицит, но според него по-добрият вариант е излишъкът да отиде за покриване на дефицита в бюджета.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук