Снимкаа е илюстративна
Снимката е илюстративна

Едва стихнали, протестите на енергетиците изглежда, че ще преминат на принципа на щафетата в друг сектор. Работещи в затворите излязоха на протест, като формална причина за недоволството им е уволнението на техен колега. В същото време от лидерите на новия протест заявяват, че имат претенции и към някои промени в условията на труд, които са направени „в последно време“.

Служителят Емил Велков е бил уволнен, след като заявил пред медии, че негови колеги са привиквани за даване на обяснения, защото са изразявали недоволство.

Протестиращите искат оставки, като една от тях е на директора на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Ивайло Йорданов, пише БТА.

Председателят на синдиката на служителите в България Ясен Тодоров заяви, че работещи в системата са на протест не само в подкрепа на Велков.

Те не са съгласни с промените, които са направени напоследък и на-вече с връщането на 12-часовите дежурства.

След като бяха махнати 24-часовите смени, почивните дни, натрупани във времето стават хиляди повече, каза Тодоров.

Ивайло Йорданов каза медиите, че Велков е наказван няколко пъти, в т.ч. и за липсващо оръжие. Освен това той е напуснал работното си място, блокирал е движението по улицата. Според Йорданов Велков има и по-старо наказание и за това, че е играл шах с лишен от свобода.

Директорът на затворите каза, че Велков вече е завел дела срещу наказанията. Той посочи, че има наказани служители за обидни коментари в социалните мрежи, в т.ч. ругатни срещу министър.

Протестиращите получиха подкрепа и от синдикалната федерация на служителите в МВР, която е най-голямата синдикална организация, но в системата на МВР, докато служителите в затворите са под шапката на правосъдното министерство.

В следващите дни ще стане ясно дали недоволството има потенциал да ескалира и правителството отново да бъде поставено под прицел и натиск.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук