Акад. Николай Денков
Акад. Николай Денков Снимка: БТА

С голямо удовлетворение и гордост предоставяме управлението на страната на редовно правителство. То дава надежда, че ще бъдат решавани приоритетните и основни проблеми на българските граждани и бизнес. Тази надежда може да прерасне в доверие и сигурност, ако решавате всички приоритети на България. Това заяви досегашният служебен премиер Гълъб Донев при официалното предаване на властта на акад. Николай Денков в Министерски съвет.

Донев отбеляза, че за последните десет месеца служебната власт е свършила огромна по обем работа и изрази надежда, че редовното правителство ще продължи с приемственост някои от основните приоритети на служебния кабинет.

На финал той пожела успешна работа на новото правителство и го призова да работи в интерес на България, на българските граждани и на българския бизнес, така че България да бъде едно привлекателно място за живот на нашите деца, които са нашето бъдеще.

От своя страна новият премиер на страната акад. Николай Денков посочи, че няма нищо по-нормално от това, българският парламент да избере редовно правителство.

„Изненадан съм защо това може да бъде проблем както за някои от партиите, така и за някои институции като президентската. Моят призив е с избора на този нов кабинет да забравим за негативизма и да започнем да работим максимално бързо за българските граждани и бизнес“, каза премиерът Денков.

Той поясни, че в една парламентарна република приоритетите се определят от Народното събрание.

„По тази причина не разбрах смисъла на този акт да бъдат освободени всички зам.-министри. Това по никакън начин не ни помага да имаме приемственост. В МОН, например, предстоят национални външи оценявания, така че нека да погледнем и делата, не само думите“, отбеляза Николай Денков.

„Истината е, че за един министър успехите са важни, но по-важни са проблемите, които стоят във всяко едно министерство.Гърбина да ни е яка, че това ни чака“, завърши акад. Денков.

По-късно пред БНТ той заяви, че не е имало изненади днес в Народното събрание.

„За мен и за моите колеги беше ясно, че някои партии си правят предизборна кампания, а за други това е единственият начин да бъдат забелязани. Ние се стремим да спазваме добрия тон. Най-спешната задача на кабинета е да предложим нов бюджет. Друга много спешна задача е да бъдат съставени екипите на всички министерства. Освобождаването на зам.-министрите блокира отчасти работата на кабинета. Трябва да сглобим екипите в най-кратки срокове, за да можем да работим“, каза акад. Денков.

„Не завиждам на министъра на образованието Галин Цоков. Администрацията е сравнително добра. Така че родителите могат да са спокойни, че няма да има забавяния“, увери премиерът.

„Има решение на НС за военна помощ за Украйна. Не знам дали България е изпратила такава. Работа на военния министър да провери какво е било предприето“, посочи акад. Денков.

Той определи като дезинформация твърденията, че България ще изпраща военна сила в Украйна.

„Службите трябва да работят за България. Не предвиждаме чистка. Ще се види кой как е работил. Има проблеми със службите“, призна Николай Денков. Той припомни, че седмица преди войната в Украйна службите са заявили, че не се очаква инвазия. „Или те не са получили информация от партньорските служби, защото не са им имали доверие или не са докладвали на НС. Председателят на ДАНС си позволи непрофесионални квалификации“, изтъкна премиерът.

„Всяка институция трябва да уважава другата. Разочарован съм от начина, по който подходи президентът Румен Радев днес. Не е негова работа да коментира дали ще се реализира мандата. Той премина границите на институционалното уважение с неуважението към химна. Надявам се да се потърси начин на уважение, за да могат институциите да работят. Призовавам го да заровим томахавките“, заяви новият министър-председател. Според акад. Денков в противен случай това би пречило на работата на кабинета. Той определи случилото се преди предаването на властта, като саботаж.

„Ако не работим в правилната посока и с правилното темпо, няма как да се случи нищо добро. Обезпокоява ме, че служебните министри не посочиха някъде да има проблем. В сектор „Енергетика“ няма никакъв напредък през последните месеци. Ако се окаже, че нямаме изготвен проект за енергийната бедност, това би създало проблем. Трябва да видим къде има изоставане. Нека да видим какво е истинското състояние на държавата“, призова акад. Денков.

„Това правителство съществува, защото двете коалиции се съгласиха, че могат да работят заедно и да подкрепят това правителство. Работата ще бъде трудна, защото всеки ден ще имаме нужда от подкрепа. За реформи в съдебната система трябва 2/3 от депутатите в НС. Нормално е да се разговаря и с ДПС. Искаме да направим правосъдна реформа, за да може този, който е направил престъпление, в сравнително кратко време да получи правосъдие. Ние не сме трибунал“, обясни той.

„Няма значение гласът на Делян Добрев. Аз знам, че ще бъдем следен във всяко едно действие. В това няма нищо чудно. Важното е, че и НС и МС да се съсредоточат върху програмата си“, каза още премиерът.

„Бях излъчен от Парламентарната група, за да бъда гарант за това, че промените, заради които се съставя правителство, вървят в правилната посока. Ако започнем да променяме приоритети, тогава няма да има смисъл от продължаване на живота на НС и МС. Утре следобед ще имаме редовно заседание на МС“, коментира акад. Николай Денков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук