След два предсрочни парламентарни вота и близо година управление на служебното правителство България отново има редовен кабинет. Проевропейски и проатлантически. Избран трудно, с много компромиси, с голяма съпротива на проруските сили у нас. Денят беше исторически, белязан с горещи страсти в парламента при обсъждането на кабинета „Денков-Габриел“. Станахме свидетели на обидни квалификации, неприлични жестове и безпрецедентна демонстрация на политическа истерия от страна на държавния глава Румен Радев и „Възраждане“, които напуснаха залата преди клетвата на новите министри и химна.

Как премина днешният ден в парламента? Съставът на Министерския съвет беше приет със 131 гласа „за“. Кабинета подкрепиха  парламентарните групи на ПП-ДБ и ГЕРБ. Изненадите при гласуването бяха две – Делян Добрев от ГЕРБ се обяви „против“ правителството, като разкритикува „Промяната“, че били „жадни за власт“, а Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС пък гласуваха „за“. Те мотивираха вота си с това, че застават зад съдебната реформа.

Кандидатурата на кандидата за премиер акад. Николай Денков бе представена от Кирил Петков.

„България е страна, в която има много проблеми за решаване, но по-рядко говорим, че България е страна, пред която има много възможности. Аз съм убеден, че България е страна, която я чака светло бъдеще. Акад. Денков е скромен човек, който няма да чуете да се изтъква, той е учен с множество публикации в България и чужбина. Мария Габриел също допринася от години за развитието на България и Европа. Днес акад. Денков и Мария Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно и талантливите могат да работят заедно, за да изведат България напред“, каза Петков.

„Днес е денят, в който можем да сложим край на политическото безплодие. Днес е денят, в който можем да дадем надежда на българските граждани“, заяви от своя страна акад. Денков, който представи приоритетите на кабинета.

По думите му най-важното е да има адекватен бюджет за тази и следващата година. „Чакат ни много закони за борбата с корупцията и ПВУ. Трябват конституционни промени. За нас това е кауза. Ще внесем спешно редовен бюджет с до 3% дефицит, като се запазват социалните придобивки. Ще работим в тясна координация с НС и социалните партньори. Ще работим за присъединяване на България към Шенген още тази година. За това са нужни реформи на службите и засилване на граничния контрол. За да влезем в еврозоната в началото на 2024 година, ще приемем бюджет за 2023 г. и 2024 г. Ще проведем информационна кампания, която да успокои българските граждани и ще разссе всички фалшиви новини около приемането на еврото. Влизането в еврозоната е свързана и с борба с инфлацията и намаляване на цените на енергийните източници. Земеделието, образованието и иновациите ще станат основни приеоритети. Ще приемем законите, които ни забавят по плана за възстановяване. Всичко това ще се случи прозрачно и пред очите на цялото общество“, посочи акад. Денков.

Очаквано първи думата в дебатите взеха от „Възраждане“. Депутатът Николай Дренчев обяви, че акад. Денков нямал никакъв капацитет да е министър-председател, защото по негово време е разцъфтяла практиката с печатане на фалшиви дипломи и училищата са били превзети от НПО-та.

„Днес имаме съгласие, макар то да е крехко и трудно“, взе думата Деница Сачева от ГЕРБ.

„България е парламентарна република и е задължително да има работещ парламент и правителство. Не може повече държавата да се управлява от министри, които не са избрани от хората. Не може повече избраните от хората да се унищожават помежду си, а неизбраните от никого да ръководят държавата. Да, най-вероятно ще има напрежение и критики. Да, това правителство между ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ ще доведе до отлив на избиратели, но трябва да успокоим политическите страсти и да работим за България“, подчерта Сачева.

От страна на „Има такъв народ“ (ИТН) думата взе Филип Станев, който заяви, че това правителство било „коалиция на лъжата и на ала-балата“.

„Това правителство ще изпира авторитети и нищо друго“, добави Гроздан Караджов от ИТН, който получи и забележка от председателстващия заседанието Росен Желязков заради показан неприличен жест.

Корнелия Нинова също атакува новия кабинет. По думите й бил роден “ еднорък и двуглав Франкенщайн“.

„Ние няма как да подкрепим този кабинет“, категорична бе Нинова, която направи и нововъведение в залата, като прочете информация от изкуствения интелект ChatGPT, след като е задала ключови думи България, мафия и корупция.

Любопитен момент по време на дебатите бе заяждането между БСП и „Взъраждане“, които спориха коя партия е истинската опозиция и защитава интересите на България. От „Възраждане“ обвиниха БСП, че са участвали в правителство с ПП-ДБ и са спомогнали за изнасянето на оръжие за Украйна. От БСП пък отговориха, че „Възраждане“ са гласували с ГЕРБ и са подкрепили предложението за закупуване на нови американски изтребители.

„Бяха казани много неща от политиците. Повечето от тези изказвания бяха пълни с демагогия и неверна информация. В едно обаче всички бяха прави – българският народ е мъдър и ще отсъди правилно за това правителството“, отговори на всички критики кандидатът за премиер акад. Денков.

Редовният кабинет бе поздравен от председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен.

„Поздравления, Николай Денков, за положената клетва като премиер на България. Поздравления и за моята бивша колега и вицепремиер Мария Габриел. Очаквам да работим заедно по общите европейски въпроси, за силна България и за силна Европа, написа Фон дер Лайен в „Туитър“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук