БСП
БСП ускорява избора на нов лидер

БСП ще предложи преди второто четене на държавния бюджет за 2020 година партийната субсидия да стане 8 лева. Това съобщи депутатът Александър Симов. В момента партийната субсидия е един лев за получен глас.

На въпрос кога БСП ще върне надвзетите пари от по-раншни субсидии, Симов отговори:

„Партията ни ще възстанови парите от надвзети субсидии в законово установения срок. Няма да нарушим нито едно от изискванията, които финансовото министерство е поставило пред нас. Не очаквайте от нас като ГЕРБ да ги вкараме веднага“.

Поради погрешна интерпретация на закона партиите след последните парламентарни избори получиха по 13 лева на глас, вместо по 11, както бе преди промяната на размера на субсидията, и трябва да върнат разликата. БСП, въпреки че също получи повече пари, вдигна шум около случая с година закъснение и все още не е приключила с издължаването.

В началото на юли депутатите приеха орязване на държавната субсидия за партиите да 1 лев на глас. Отхвърлено бе още по-драстичното предложение на ДПС за 0 лева, както и това на ВМРО за 1,5 милиона базова субсидия плюс лев на глас. Още от началото идеята предизвика сериозен дебат, като бе изтъкнато, че решението ще доведе до преформатиране на финансирането на партиите и увеличаване на зависимостите им от частно финансиране с всички последствия от това, но то имаше подкрепата на ГЕРБ, които в крайна сметка успяха да го прокарат.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!