Бени Ганц и Бенямин Нетаняху.

Бени Ганц, основният политически съперник на премиера Бенямин Нетаняху, има броени часове преди в сряда полунощ да изтече крайният срок, в който да сформира правителство и да избави Израел от политическа криза.

Провалът на Ганц да създаде стабилна коалиция, може да доведе до дълбоко разделен Израел и трети парламентарни избори в рамките на една година.

Ганц, който има сравнително малък политически опит и е лидер на центристката партия „Синьо и бяло” заяви, че иска да обедини силите си с Бенямин Нетаняху, най-дълго служещият премиер на Израел и лидер на консервативния „Ликуд“, в широко, либерално правителство на националното единство въз основа на двете им големи партии.

Тази опция обаче се усложнява от факта, че  Нетаняху е изправен евентуално обвинение в подкуп, измама и нарушаване на доверието. Очаква се главният прокурор на Израел Авихай Манделблит да обяви решението си по обвинения срещу премиера до края на месеца.

Среща във вторник между  Ганц и Нетаняху завърши без резултат само час след началото и.

„Трети парламентарни избори за една година е възможно най-лошата опция, но нямаме напредък”, каза Ганц след срещата.

„Човек обаче не може да се откаже от основните си принципи и ценности.“

Той обеща да продължи в стремежа си за постигане на разбиране в оставащото му време.

Въпреки че шансовете му за успех изглеждат нищожни, той все още има възможност да преодолее политическата парализа, обхвана Израел от април, когато се проведоха първите неуспешни избори. Вторите пък се проведоха през септември.

Ганц и Нетаняху все още биха могли да постигнат сделка в последната минута. Другият вариант е Ганц да декларира създаването на тясно правителство на малцинството без Нетаняху и неговите десни и ултраортодоксални съюзници. Той ще потърси помощта на няколко по-малки партии, които биха се присъединили към него в коалицията или биха я подкрепили отвън.

Правителството на малцинството обаче ще изисква сътрудничеството на законодатели от предимно арабските партии в парламента и от ултранационалистическата партия на Авигдор Либерман

Според анализатори е малко вероятно комбинацията да работи и всяка произтичаща от тях коалиция би била по своята същност нестабилна и краткотрайна.

На изборите през септември нито „Синьо-бяло”, нито „Ликуд” спечелиха достатъчно подкрепа за изграждането на силнакоалиция в 120-местния парламент.  Партията на Ганц спечели 33 места, изпреварвайки „Ликуд” на Нетаняху, който спечели 32. Но Нетаняху си осигури одобрението на 55 десни и религиозни членове на Парламента за премиерския пост, което е повече от подкрепата на Ганц.

Либерман, който е бивш съюзник на Нетаняху, се превърна в негов съперник, като държи баланса с осемте места, спечелени от неговата партия и очевидно се наслаждава на ключовата си роля в момента. Той отправи както политически молби, така и ултиматуми, за да се опита да накара Ганц и Нетаняху да направят компромиси и да обединят силите си с него, въпреки че „Ликуд” и „Синьо-бяло” спечелиха достатъчно места, за да съставят съвместно правителство без него.

Като лидер на по-големия парламентарен блок,  Нетаняху получи първи шанс да се опита да състави правителство. Той обаче се отказа от тази възможност, дни преди да изтече шестседмичният му срок.  След това Бени Ганц получи четири седмици, за да се опита да успее там, където опитът на Нетаняху се провали. Ако и той се провали, парламентът ще има 21 дни, за да излезе с кандидат –  всеки един, включително Нетаняху и Ганц – който може да направи мнозинство от 61 депутати. Ако и след последният етап от процеса също не се състави правителство, парламентът ще бъде разпуснат и Израел ще започне подготовка за трети избори през пролетта.

Настояването на Бенямин Нетаняху да стане първо министър-председател преди евентуално ротационно споразумение с Ганц, беше важен преломен момент в преговорите за коалиция за единство. Заемането на ръководна роля във всяко коалиционно споразумение е важно за Нетаняху, тъй като като обикновен министър би трябвало да подаде оставка незабавно, ако бъде повдигнато обвинение срещу него. Съгласно действащото израелско законодателство, премиер, обвинен в престъпления, може да остане на поста си до окончателна присъда на съда, процес, който може да отнеме години.

Това обаче не беше приемливо за ръководството на „Синьо-бяло”. Партията многократно обеща на своите избиратели да не участва в правителството на премиер, изправен пред сериозно обвинение. В допълнение, Нетаняху настоя да включи целия си десен, религиозен блок от 55 парламентаристи във всяка коалиция, въпреки възраженията на ‘”Синьо-бяло” срещу него.

Президентът на Израел Реувен Ривлин, чиято роля до голяма степен е церемониална, настоява за правителство на единство и представи собствено предложение да се опита да разреши безизходицата. Г-н Ривлин предложи на Нетаняху първо да стане министър-председател и, ако бъде повдигнато обвинение срещу него, да се оттегли за неопределен период.

Така той ще запази поста министър-председател, докато Ганц ще стане временен премиер с пълни правомощия. Бенямин  Нетаняху прие идеята, но ръководителите на „Синьо-бяло”  не я възприеха. Предложението беше неясно относно времето на оттегляне на Нетаняху и също беше юридически проблематично, което изискваше промени в законите, включително този, който се отнася до неработоспособността.

Проф. Мордечай Кремницер, бивш декан на катедрата по право в Еврейския университет в Йерусалим и старши сътрудник на Израелския институт за демокрация, непартиен изследователски център, заяви, че разбира желанието на г-н Ривлин да се опита да избегне трети избори. Но предложението на президента по същество допуска да има двама премиери едновременно, действащ в лицето на Бени Ганц и Нетаняху, който ще запази поста, въпреки че се е оттеглил.

„Въпросът е – каза проф. Кремницер, – дали символичният премиер наистина ще може да се въздържа от намеса? Трудно е да си представим, а това би създало невъзможна, опасна ситуация по отношение на управлението“.

Разговорите за правителство на единство, които целяха да прекъснат политическата криза в страната, обаче не дадоха никакъв резултат.

По време на тях Нетаняху обвини  Ганц, че планира през цялото време да сформира тясно правителство с подкрепата на арабските членове на парламента, описвайки такова правителство като „опасно за Израел“. казвайки, че подбужда към насилие.

От своя страна Ганц осъди съюза на г-н Нетаняху с десни и ултраправославни партии като „Блок на имунитета“, с цел да се опита да му осигури парламентарна защита от наказателно преследване.

Политическата драма не е единственото предизвикателство пред Израел в момента. В сряда израелските военни заявиха, че провеждат удари срещу десетки ирански военни обекти в Сирия. Ударите дойдоха ден, след като ракетите бяха изстреляни в контролираните от Израел Голански възвишения на Сирия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!