Нинова
На снимката: Корнелия Нинова, лидерът на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви днес, че червените депутати ще гласуват против решението на Министерски съвет за закупуване на нов боен самолет. Левицата оказва енергична съпротива срещу възможността да се закупят нови американски самолети и по всичко личи, че крайната цел е да се провали сделката напълно. Това ще остави българската бойна авиация в трайна зависимост от Русия, на която в този сценарий ще се плащат милиони за ремонт на старите ни съветски самолети.

На брифинг в централата на партията Нинова разясни позицията на левицата относно възможността правителството да поиска от парламента да му разреши „проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход“ при закупуването на нови изтребители за българската авиация.

На финалната права битката бе между американската „Локхийд Мартин“ и нейния изтребител F-16V Block 70 и шведската СААБ и изтребителя JAS-39C/D Gripen, но бе предпочетена американската оферта.

„Правителството на Бойко Борисов не зачита нито Конституция, нито парламента, нито правовата държава – смята Нинова – Давате ли си сметка какво искат от нас? Народното събрание да разреши на правителството да не спазва решението на Народното събрание и да се отклони от задължителните изисквания, гласувани от най-висшия орган в държавата. Много пъти са нанасяли удар върху правовата държава и парламентаризма в България, но това е дъното.“

Лидерът на БСП припомни, че партията има позиция на Националния съвет от 10 юни 2018 г., в която модернизацията на Българската армия е подкрепена с разходи, които да не надвишават 2% от БВП, но при определени условия.

Според съпартиецът на Нинова Кристиан Вигенин с предложението си правителството не защитава интересите на страната, а създава ситуация доставчикът да определя post factum правилата и параметрите на сделката.

„От наша гледна точка това е недопустимо“, смята Вигенин.

Според него БСП държи на българското партньорство със САЩ, но то трябва да има двупосочен характер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!