БСП започна пленума си

БСП проведе последния си пленум преди 50-ия конгрес, който ще се състои следващата събота. Тогава ще бъде избран и нов Национален съвет на социалистите, който ще определя цялостната политика на партията през новия четиригодишен мандат.

На последното си заседание в този състав днес Националният съвет на БСП прие отчета на ръководния орган на партията и на парламентарната група за 4-годишния мандат /2016-2020/,  представени от Корнелия Нинова. Отчетите бяха приети с почти пълно мнозинство, като само двама бяха против и трима се въздържаха.

Отчетът на депутатите в Европейския парламент, представен от Петър Витанов – ръководител на българските социалисти в ЕП беше приет от членовете на съвета със същото голямо мнозинство.

Дебатите по отчетните документи преминаха спокойно и без напрежение, като националният съвет поздрави Корнелия Нинова с категоричния й успех в избора за председател.

Това показа, че призивите от преди началото на заседанието за единство са били чути и опонентите на Нинова са спестили критиките си.

Въпреки безапелационната победа с над 80% от гласовете, според част от критиците на Нинова фактът, че за преизбирането й са гласували само половината от всички членове на БСП, показва, че има противоречия в партията и тя не е обединена.

Преди началото на заседанието мненията на социалистите за избора на Корнелия Нинова се разделиха.

Според Филип Попов няма нарушения, а изборът е показал категорична подкрепа за председателя.

Красимир Янков обаче заяви, че ще предложи анкетна комисия, която да разгледа подадените жалби и сигнали за нарушения.  Валери Жаблянов, който беше конкурент на Нинова, също не смята, че изборът е бил честен.

Таско Ерменков от своя страна призова за единство. Към него се присъедини и Георги Гергов, въпреки че също е  представител на вътрешната опозиция.

Георги Тодоров, който в последния момент се отказа от надпреварата за лидер на партията донесе на пленума две мини копия на статуетки „Оскар“ за заслуги. Единият „Оскар“ бил за Корнелия Нинова, а вторият за „цялостно творчество“.

Първата битка на Нинова ще бъде за подкрепа в новия Национален съвет, членовете на който ще бъдат избрани от над 700 делегати на конгреса на 26 и 27 септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!