Нинова енергетиката
На снимката: Корнелия Нинова

Националният съвет на БСП реши партията да върне мандата за съставяне на правителство. Левицата имаше два варианта: да върне мандата или да номинира кандидат за премиер. 

Лидерът на столетницата Корнелия Нинова обяви, че решението е прието със 108 гласа „за” и 6 „против”.

„Всички знаете, че положихме максимални усилия за постигане на мнозинство и за формиране на редовен кабинет и на работещ парламент. Знаете и резултата от нашите усилия – трите партии на протеста ни отказаха. Смятаме, че е безсмислено да се продължават усилията, да се предлага проформа премиер. Няма смисъл от всичко това”, категорична е тя.

Няма желание за редовен кабинет, констатира Нинова. „Доволни сме, че ще започне актуализацията на бюджета в ускорени срокове. Президентът може да забави няколко дни разпускането на НС, така че окончателно да се приеме бюджетът. За съжаление са започнали да летят всякакви предложения за актуализацията, дано не допуснем опасността от популистко и предизборно наддаване, което накрая да не доведе до резултат“, каза още тя.

На 27 август президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на столетницата. Така третата папка ще се върне на държавния глава десет дни, след като бе получена.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!