Денят беше напрегнат за родните политици. Депутатите приеха дата за президентските избори, но за важни неща като актуализация на бюджета не остана време за пореден път и ще се разглеждат на извънредно заседание.

Избираме президент на 14-ти ноември

Парламентът насрочи президентските избори на 14 ноември 2021. „За“ гласуваха 152 народни представители, без „против“ и с „въздържали се“ – 25, с което бе прието.

Изборният кодекс гласи, че евентуален втори тур трябва да обяви Централната избирателна комисия. Датата при евентуален балотаж на изборите за президент и вицепрезидент трябва да бъде 21 ноември, тъй като срокът по Конституция за обявяване на втори тур е седемдневен.

Дали датата ще съвпадне и с датата на предсрочните парламентарни избори, ще зависи от президента Румен Радев.

Актуализацията на бюджета ще се гласува на извънредно заседание на парламента

Председателят на Народното събрание Ива Митева свика извънредно заседание на парламента на 7 септември (вторник) от 11 часа.

На него като трета точка ще се гласуват промените в бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Предложението беше прието с гласовете на „Има такъв народ“, БСП, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ!Ние идваме!“. Против гласуваха 46 депутати от ГЕРБ и 16 от ДПС.

Депутатите не успяха да запазят добрия тон

Напрежението възникна заради кворума при гласуването на промените в Закона за НСО, предложени от Ива Митева.

Объркване настъпи от това, че не стана ясно дали законопроектът е приет.

Депутати поискаха гласуването да се спре, а председателстващият заседанието Росица Кирова заяви:

„Това, че не сте съгласни с решението и не сте си осигурили достатъчно мнозинство, за да мине – не е моя грешка”, обърна се към народните представители от „Има такъв народ” тя.

Мая Манолова поиска поименна проверка, преди да се направи прегласуване по Закона.

След спорове около парламентарната трибуна, започна поименна проверка на народните представители, която установи 125 депутати в пленарната зала.

Законопроектът беше прегласуван, като при процедурата гласуваха 102-ма депутати. Кирова обяви, че предложението не е прието, тъй като не са гласували 121 души и прекрати заседанието.

За прегласуване на промените в Закона за НСО. Председателят на Парламента свиква председателски съвет утре сутринта в 8 и 30 часа.

Все още не е ясно какво се случва със специализираните съдилища.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук