На снимката: Емил Георгиев

Така наречените партии на промяната, в които влиза и „Има такъв народ“, изневериха на избирателите за намеренията си за съдебна реформа. Този парламент изгуби много ценно време в нищоправене и най-вероятно ще си остане ялов. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“ специално за ДЕБАТИ.БГ. 

Само преди дни от сдружението внесоха специално искане към председателя на Народното събрание Ива Митева и към председателя на правната комисия в НС Андрей Михайлов за експедитивно приемане на текстовете за закриване на специализирания съд и прокуратура.

Парламентът работи частично и много трудно. Това, което направи много силно впечатление е, че постоянните парламентарни комисии се сформираха много бавно, а една от най-водещите е по конституционни и правни въпроси. Тя изгуби ценно време и едва в последните дни вкара в дневния ред законопроекта, който предвижда закриването на специализираните съдилища. Той беше внесен още на 21 юли, напомни Георгиев

Той все пак отчете като положителен ход, че главният прокурор в бил изслушан в парламента, но мнението му е, че депутатите са били неподготвени за тази дългоочаквана среща.

Направиха му две изслушвания – беше хубаво и важно, макар че не бяха добре подготвени. С огромно прискърбие смятам, че резултатът, който отчитаме от „Правосъдие за всеки” е, е и този 46-ти парламент ще остане ялов.

Той припомни, че още на 10-ти август е бил изпратен призив до всички политически партии да се концентрират около 3-тия мандат и да бъдат отговорни към своите избиратели, както и да си поставят програма минимум, около която имат консенсус.

Ще успеят ли все пак депутатите да финализират закриването на спецпрокуратутата; кое беше крайъгълният камък за осъществяването на истинска съдебна реформа и какво може да очакваме на следващите избори – четете утре на ДЕБАТИ.БГ.

Заглавието е на редакцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!