Талибани

Най-вероятно талибаните ще  провъзгласят аятолах Хайбатула Ахундзада за върховен лидер на Афганистан. Властта в страната ще е по примера на Иран, където върховният лидер е държавен глава и в същото време най-висшата политическа и религиозна власт. На фона на това икономиката на страната никак не е цветуща.

Очаква се талибаните да представят новото правителство на 3-ти септември

В социалните мрежи представителят им Ахмадула Мутаки съобщи, че се подготвя церемония в президентския дворец в Кабул. Върховният лидер на талибаните, Хайбатула Ахундзада, вероятно ще има пълна власт над управителния съвет и президента.

В новото афганистанско правителство няма да има жени министри. Това заяви представителят на радикалното движение на талибаните Забихула Муджахид в интервю, като уточни, че те все пак ще могат да работят.

„Жените ще могат да работят в министерствата, в полицията и в съдебната система, но като помощници“, каза той.

Икономиката на Афганистан е в колапс

Легитимността на новото правителство в очите на международни донори и инвеститори ще бъде от решаващо значение за икономиката, тъй като страната се бори със сушата и опустошителните действия на конфликта, отнел живота на около 240 000 афганистанци.

Талибаните обещаха да позволят безопасно преминаване извън страната на всички чужденци или афганистанци, оставени след масивния въздушен транспорт, който завърши с изтеглянето на последните американски войски в понеделник.

Очаква се британският външен министър Доминик Рааб да посети Доха, за да обсъди ситуацията в Афганистан с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани.

Всичко това се случва след като близо двадесетгодишната война между САЩ и бойците приключи в полза на талибаните. Провинцията Панджшир продължава да оказва съпротива.

Припомняме, че на 30 август САЩ окончателно изтеглиха войските си от Афганистан, след което талибаните обявиха пълната независимост на страната.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!