Новата учебна година ще започне присъствено за всички ученици. Това стана ясно след брифинг на служебния министър на здравеопазването стойчо Кацаров. На него бяха представени и новите мерки, които влизат в сила от 7 септември.

„Децата не са длъжни да плащат цената за това, че родители и учители не са се ваксинирали. Не се изключва възможността при ескалиране на ситуацията да се стигне до някакъв вид грипна ваканция“, заяви Стойчо Кацаров.

Преустановяват се провеждането на тиймбилдинги и други мероприятия в колективи, както и всички масови мероприятия – концерти и фестивали.

Кината и театрите ще работят на 50% от капацитета на залите си. Центровете и школите за танцови дейности също ще работят на 30% капацитет при максимум 10 човека.

Провеждането на присъствените групови занятия в образователни, езикови центрове и школи ще се провеждат с до максимум 10 човека в помещение.

При използването на 30% от капацитета ще могат да се посещават фитнес центрове, спортни състезания с професионален характер и спа центрове.

В заведенията за хранене, игралните зали и казината се налага ограничение до 6 човека на една маса и работно време от 7.00 до 22.00 часа.

Провеждането на сватби и кръщенета ще е възможно при ограничения до 30 човека на закрито и до 60 на открито.

Свижданията в лечебни заведения ще стават само с пълен комплект предпазни средства и при допускане по 1 човек в стая.

В 98-99% от положителните проби е установен „Делта“ варианта

„Обезпокоителен е високият брой смъртни случаи от COVID. Продължаваме да настояваме за това да се ваксинират възрастните хора, защото 85% от починалите са над 65-годишна възраст“, обясни Кацаров.

По време на прескоференцията стана ясно още, че има пълна доминация на „Делта“ варианта и по-малко на Алфа, като няма други открити мутации и варианти.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук