училище

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че се обмисля удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас с две седмици през юни. За учениците от 7-12 клас засега няма как това да стане, за да не се навлиза в месец юли, допълни Вълчев.

„Най-тежките седмици са в момента, може би и в началото на следващата година, когато дори и да спаднат стойностите пак могат да се повишат, когато дойдат сезонните грипни вируси и се натрупат с коронавируса“, коментира той и добави, че се очакват ваксините и учителите да бъдат от първите ваксинирани.

Вълчев каза, че не може да се тестват всички всеки ден, защото целият бюджет на държавата няма да стигне за тестването на ученици и учители, дори и през три дни.

„В същото време трябва да имаме предвид, че не е добре в следващите седмици децата да нямат ангажираност и занимания. Трябва да имат частичен ангажимент. Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици. Знаете, че в момента имаме регламентирана такава проектна седмица за учениците от 1 до 3 клас. Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси и проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец“, обяви Вълчев.

Министър Вълчев беше категоричен по отношение на това, че обучението в електронна среда е компенсаторно и не е равностойно с присъствената форма на обучение, която той предпочита, но в случая няма по-важно нещо от живота и здравето на учениците и учителите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!