Националният съвет на БСП ще гласува декларация в защита на петима червени депутати – Елена Йончева, Георги Михайлов, Крум Зарков, Георги Свиленски и Христо Проданов. Документът ще е обръщение към институциите и българските граждани. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова преди началото на заседанието, което е закрито за медии.

На първите двама тази седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска и получи имунитетите, за да започне наказателно производство срещу тях – Йончева е обвинена в изпиране на пари от КТБ, а Михайлов – в умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори по времето, когато е директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания – София.

Депутатите Йончева, Зарков, Свиленски и Проданов „ще бъдат защитавани“ от Камарата на строителите, която в петък заплаши, че няма да ги допусне в парламента, и поиска оставките им, защото използвали бранша за политически цели и уронвали престижа му. По-рано четиримата внесоха искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима експертиза на качеството на магистралите у нас. Днес Нинова обяви, че искането ще бъде внесено отново с подписните на всички 79 народни представители от левицата. След като обяви кои депутатите ще бъдат защитени с декларацията, Нинова обяви: „Президентът е прав, като казва, че свободомислието се наказва. Не само се наказва – то просто се тъпче. Потъпкват се основни човешки права и свободи и затова ще се обърнем към всички български граждани – да защитим тези права и свободи.“

Според лидера на БСП било „абсолютно недопустимо в правова и демократична държава бизнес да поставя условия на депутати да не изпълняват основните си правомощия да искат информация и да се борят срещу корупцията“. След като се обърна към Камарата на строителите, тя каза: „Знаем колко сте големи и колко сте силни. Но има неща, които са по-силни и по-големи от всеки един от нас – конституцията и основните права на българските граждани.“

На въпрос дали прокуратурата и Сотир Цацаров потъпкват основни права и свободи Нинова отвърна: „Разбирам въпроса ви и желанието ви да се намеся с думи в работата на съдебната система и няма да го направя, защото досега говорихме за демокрация. Нали? Съдебната система е независима. Политиците нямат право да се месят там. Политиците имат право да изразяват позиция. И нашата позиция е, че това срещу Ели и Георги Михайлов се прави заради техните действия като депутати, политици и разследващ журналист.“

След това обяви, че свързва всички събития от седмицата, и ги изброи – искането на имунитетите на двамата депутати; „заплахата от едрия бизнес“, че няма да ги допускат на работа; атака по делото срещу Светла Бъчварова и изказването на Цветан Цветанов, в което той оспорвал демократичния характер на служебното правителство на Румен Радев. Лидерът на БСП каза още, че се подписва под всяка дума от обръщението на президента в петък.

По-късно декларацията беше приета единодушно от членовете на Националния съвет на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Дебати“ публикува пълния текст на декларацията:

ДЕКЛАРЦИЯ на НС на БСП

За: Опазване на конституционния ред и правата на гражданите

НС на БСП се обръща към институциите и гражданите на републиката с настояване да проявят активност за опазването на основните граждански и човешки права, залегнали в българската Конституция.

Опитите за ограничаването на правата на опозиционните народни представители започват да придобиват системен характер, изразяващ се в действия на парламентарното мнозинство, основани изцяло върху политическата целесъобразност, без да се съобразяват с основният закон на държавата.

Заявеното намерение от корпоративни организации за препятстване на дейността на народни представители се намира в разрез с основни принципи на конституционно установения ред, каквито са свободата на убеждение и неговото изразяване, както и свободния мандат на парламентаристите.

Посегателството, както и заплахите за ограничаване на свободата на народни представители и тяхната дейност от страна на граждани и други организации е пряко нарушение на Конституцията. Отправянето на заплахи за препятстване на дейността им в официален документ на Строителната камара представлява заплаха срещу конституционния ред в държавата и поставя под съмнение свободното упражняване на човешките и граждански права. В декларацията на Камарата бяха заплашени народните представители Елена Йончева, Георги Свиленски, Крум Зарков и Христо Проданов заради изказани от тях мнения и предприети действия. НС и ПГ на „БСП за България“ ясно заявяват своята подкрепа за колегите си, като разширява подкрепата на искането им с подписите на цялата парламентарна група.

В нарушение на Правилника на Народното събрание от пленарна зала беше отстранен Председателят на ПГ на „БСП за България“, заради изказано мнение от трибуната. Отстраняването на зам.–председател на Народното събрание на опозицията, заради изказване на мнение представлява нарушение на основни граждански права, провъзгласени от Конституцията на България и от поредица международноправни документи. Автономията на Народното събрание, като върховен орган изразител на властта на суверена, не може да служи за основание на мнозинството да ограничава правата на народните представители от опозицията ,в разрез с установените от закона норми, включително Правилника на Народното събрание.

Обръщаме се към съдебната власт да използва всички дадени й от Конституцията правомощия да защити конституционния ред и парламентарната република. Снемането на имунитет на народен представител не бива да се превръща в обикновена стандартна процедура, която дава възможност за всеки формален повод народните представители да бъдат подлагани на натиск с прикрити, но и доста прозрачни политически намерения.

В българския парламент свободата на словото на един народен представител е най-голямото негово право, основно средство за защита правата на всички граждани на нашето общество. Имунитетът за изказаните от него мнения и за гласуванията му в Народното събрание е необходимо условие за защита на правата на всички граждани.

Опитите на ръководството на Народното събрание да въздейства върху решенията на опозиционните народни представители с административни мерки, често пъти нарушавайки правилника на Народното събрание, подкопават принципа за върховенство на правото.

Политическата власт на мнозинството не означава налагане на политически и идеологически диктат, в разрез с принципите на свободата на съвестта и политическия плурализъм. Налагането на волята на временно парламентарно мнозинство върху опозицията със средствата на принуда, публична дискредитация и заплахи може да има за резултат поставянето на България в групата на несвободните държави, тенденция която за съжаление се наблюдава от години в нашия политически живот.

 

В публично изявление, председателят на най-голямата парламентарна група, постави под съмнение демократичния характер на служебния кабинет и ролята на президента при неговото съставяне. Изказаното мнение има антиконституционен характер, доколкото прерогативите на президента са ясно записани в Конституцията.

За съжаление, в условията на повишено внимание към България от страна на европейските институции по повод основни права и свободи, сегашните действия на парламентарното мнозинство, а също така на подкрепящи го обществени организации, зад които стоят ясно заявени частни интереси, ще бъдат разбрани бързо и оценени от тях.

 

НС на БСП ще запознае с текста на Декларацията Европейския комисия и Съвета на Европа.

Правителството носи пълна отговорност за авторитета на България в международната общност и за съхраняването на конституционния ред в държавата

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!