Протестиращите не успяха да блокират АМ "Тракия"

Няколко протеста се провеждат за пореден ден в страната – национален протест срещу високите цени на горивата, планираното поскъпване на „Гражданска отговорност” и раздутата държавна администрация. Протест срещу цените на горивата се проведе в няколко градове в страната. В София недоволни скандираха „Мафия и „Оставка“ на жълтите павета пред т.нар. Триъгълник на властта, където се намират сградите на Министерския съвет, парламента и президентството. Точно в 14.00 ч с надути клаксони на автомобилите кръстовището беше блокирано.

Към протестиращите се присъединиха много граждани с мотоциклети, велосипедисти, както и шествие от пешеходци по жълтите павета. Булевардите „Дондуков” и „Цар Освободител” бяха блокирани.

Протестиращи срещу поскъпването на горивата формулираха ясно и политически искания. На митинга в Благоевград се обявиха за оставка на правителството и парламента, и смяна на досегашната политическа система. Организаторите на националния протест потвърдиха, че се подготвя широка гражданска платформа за управление на държавата. Стотици хора с автомобили и мотори се включиха в протестното автошествие, което тръгна от Благоевград и блокира главен път Е-79 в района на автополигона. Исканията, които организаторите на протестите на национално ниво отправиха вчера към властта, днес се концентрираха в едно: даваме една седмица срок на управляващите или да предприемат някакви действия и да свършат работата, за която са избрани, или да си ходят – всички, до един. Основните организатори на протеста са потвърдеили пред БНР, че се подготвя и граждански проект като алтернатива на 30-годишното управление.

Протестното шествие в Сливен, което трябваше да блокира авомагистрала Тракия, беше спряно от полицията на моста на река Тунджа до село Крушаре. Според служителите на реда, протестът на това място не е съгласуван предварително.

Част от протестиращите срещу високите цени на горивата са блокирали моста, а друга част- са тръгнали пеша към АМ „Тракия“, за да я блокират и да се съберат с ямболските протестиращи. Всички входове към магистрала „Тракия“ в двете области бяха блокирани от полицията. Пътят Сливен-Ямбол в района на село Крушаре беше блокиран за няколко часа. Преди това около 500 автомобила направиха протестно шествие по основните булеварди в Сливен. Участниците в акцията коментираха, че полицията е саботирала протеста, разделяйки колоната на няколко лъча. Директорът на районното полицейско управление Димитър Кисьов предупреди, че останалите автомобили, които блокират движението на моста в момента, ще бъдат санкционирани. Към момента няма напрежение между протестиращи и полицаи, но сред протестиращите върви мълва, че ще дойве жандармерия.

Над 600 коли се включиха в автошествието в Ямбол. Протестиращите подкрепят и искането на майките на деца с увреждания за оставка на вицепремиера Валери Симеонов.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!