Кристиан Вигенин
На снимката: Кристиан Вигенин

„Смятаме, че правителство все още е възможно и ще положим усилия – било като мандатоносител, било като партия, която би разговаряла при определени условия с носителя на третия мандат“. Това каза Кристиан Вигенин от „БСП за България“ днес.

„Всички искат да има правителство, но някак си не можем да стигнем до формулата, с която това може да стане“, коментира той в ефира на БНР.

„Ясно е, че ако се продължава със същия подход, резултатът ще бъде същият – тоест правителство няма да има“, отбеляза Вигенин.

„Трябва да бъдем по-иновативни, където и да отиде мандатът, трябва да се търсят някакви други стъпки, които да доведат до възможността да се създаде правителство, каквото намерение обявиха, че имат на практика всички формации, без една, в този парламент“, посочи той.

„Нека да мислим, да видим и какви ще бъдат сигналите на партиите след края на втория опит и да се направи преценката възможно ли е нещо работещо да се сглоби, защото правителство на всяка цена също не е добра опция, и ако не, тогава да не бавим и изборите“, отбеляза Вигенин.

„Трябва да се фокусираме върху най-спешните и важните неща и нещата, които са обединяващи, да оставим проблематичните неща на заден план, смята той. Аз бих предложил да видим къде са нещата, в които сме единни, нещата, около които можем да работим заедно, а те са свързани с ред въпроси, които не могат да намерят реализация, ако няма парламент“, отбеляза Вигенин и даде като пример приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, социалните въпроси, за решаването на които има нужда от бюджет за 2023, мерките за подкрепа на бизнеса.

„Има ред такива въпроси, около които ние нямаме кой знае какви спорове. На теория е възможно да се създаде такова правителство. То няма да е правителство, каквото сме свикнали в предишни години, с ясна политическа, идеологическа физиономия, но ще бъде работещо правителство, което ще може да решава тези въпроси“, коментира той.

„Такава е ситуацията в страната и ние като политически формации трябва да реагираме адекватно на това, иначе започваме да създаваме впечатлението, че ставаме излишни“, смята Вигенин. Той допълни, че трябва да се подходи много сериозно през следващите дни и седмици.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук