Крум Зарков
На снимката: Крум Зарков

Крайно време е еврокомисията да се престраши да каже пряко, че липсва каквато и да е индикация правителството да има идеята или волята да направи промени в необходимата посока, заяви на пресконференция председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков в коментар на последния доклад на ЕК за върховенството на закона и свободата на медиите. По думите му съдържанието на доклада не е изненада, но показва, че проблемът на България вече е различим в Европа и в този смисъл документът може да се възприеме и като „нов шанс“.

„Затворено управление, което стеснява мястото на обществото в правенето на политика. Това е критика в доклада на ЕК. Трябва да отбележим, че и новото откриване на парламента беше придружено с практическото недопускане на граждани в сградата и отреждането на малка стая в мазето за журналистите“, подчерта Зарков.

Той наблегна на факта, че Механизмът за сътрудничество и проверка няма да се прекрати. България, заедно с Румъния, остава специално наблюдавана страна.

„Това е доклад за изгубеното време, тъй като поне от 4 години насам тежките критики, отправени в него, са издигани няколко пъти от БСП, включително и във вотове на недоверие, по отношение нъ пълния провал в борбата с корупцията. За тези години нито един от проблемите не е решен, а се появиха и няколко нови. За съжаление те са обект на внимание на най-високо ниво в ЕС“, каза Крум Зарков

Депутатът изрази песимизъм за възможността посочените в доклада проблеми да се решат скоро.

„Край не се очертава, по-скоро влизаме в спирала, в която за България ще се говори по-често в Европа негативно.“

По думите на Зарков за България докладът за върховенството на закона е опис на държава, управлявана задкулисно, корумпирано и безконтролно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!