Лидерът на левицата Корнелия Нинова върна проучвателния мандат за съставяне на правителство на държавния глава. Тя заяви, че от „БСП за България“ са положили максимални усилия, но не са срещнали подкрепа от партиите на протеста.

„Не срещнахме подкрепа от страна на ИТН, ДБ и ИБГНИ. Поради това връщаме мандата неизпълнен“, уточни Нинова.

От своя страна държавният глава заяви, че предстоят нови избори.

„Чакат ни нови избори и преговори за съставяне на кабинет и вярвам, че отново БСП ще бъде активен участник в тях“, каза той.

Радев поздрави лидера на левицата Корнелия Нинова за отговорния подход при преговорите за съставяне на правителство.

„Използвам случая да благодаря и на министрите и заместник-министри социалисти в служебното правителство, които с отговорната си работа заслужиха до момента уважението на хората“, допълни държавният глава и пожела успех на БСП на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Третият мандат за съставяне на правителство в 46-то НС беше даден на левицата на 27 август. Тогава лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че парламентарната група ще положи всички усилия, за да бъде създадено правителство. Те обаче се оказаха напразни. Проучвателния мандат остана неосъществен. Връщането му бе забавено, за да бъде приета актуализацията на бюджета.

Партиите на промяната не успяха да се обединят

При срещите на лидера на БСП с останалите три политически сили – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, не беше постигнато съгласие за сформиране на кабинет.

От „Изправи се БГ! Ние идваме“ отказаха да участват в правителство с мандат на БСП. „Демократична България“ изобщо не отидоха на среща с левицата. Такава имаше между БСП и ИТН, но тя продължи само пет минути, в които от партията на Слави Трифонов отказаха да подкрепят кабинета.

Предстои президентът Румен Радев да разпусне Народното събрание и да бъдат насрочени нови парламентарни избори. Най-вероятно те ще бъдат 2 в 1 на 14-ти, или на 21-ви ноември, когато ще е вторият тур на вота за държавен глава.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!