Следващата седмица от левицата ще внесат вот на недоверие на тема корупция. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента.

Нинова: Затягането на мерките прикрива скандалите в управлението

В декларация от името на парламентарната група Нинова отправи поредната порция критики към кабинета „Борисов 3“. Сред тях  и към политиката по отношение на борбата с коронавируса.

„Болестта ту отшумява, ту се връща и наред със здравните мерки, вместо да ни е урок за спешна реформа в здравния модел, все повече се засилва усещането за политически цели. Прави впечатление, че случаите на заразени растат правопропорционално на скандалите, генерирани от властта“, смята Нинова.

 

Според Нинова именно затягането на мерките срещу разпространението на болестта служи за „прикриване на скандалите и закрепване на управлението“.

„Втората реалност е икономическата и социална криза, която идва в следствие на пандемията. С просто око се вижда, че идва торнадо, което засмуква и унищожава работници, фирми, инвестиции и домакинства“, продължи лидерът на левицата.

 

Според Нинова нито една институция не работи по правила в момента. За пример тя даде липсващите огромни суми в бюджета, заради неплатени данъци от няколко хазартни фирми, както и записите с гласа на премиера Бойко Борисов.

„Премиер заплашва разследващ журналист и унижава българския парламент чрез неговия председател. Докато прави всичко това, спи с пистолет до главата, обкръжен от пачки пари. Други бизнесмени разкриват как силово и арогантно им се отнемат фирми. Това е разпад на държавността“, смята Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП обяви още, че групата ще внесе предложението за анкетна комисия, която да установи фактите за закупуването на акции в Първа инвестиционна банка от държавната Банка за развитие, което, според нея, се е случило на занижени цени.

До дни от левицата официално ще предложат и създаването на втора такава комисия за липсващите данъци и такси в хазната от хазартния сектор

Отговорът на ГЕРБ

Правителството ще довърши своя мандат с реализация на заложените цели и в интерес на българските граждани“. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в отговор на обвиненията на БСП.

С ответна декларация от името на групата Дариткова отговори на критиките на опозицията.

„Ние нямаме никакви опасения, нито от поредното вето на вашия президент, нито от поредния вот на недоверие. Преодоляхме вече четири такива. Обединените ви усилия са безплодни“, контраатакува Дариткова в пленарната зала.

Според Дариткова, Нинова използва парламентарната трибуна, за да решава вътрешнопартийни проблеми.

„ Няма да позволим България да заприлича на БСП – с празна каса, с воюващи лобита и липса на лидерство“, обяви Даниела Дариткова.

Срещу готвения вот на недоверие от опозицията тя даде някои примери за добра работа на управляващите, сред които увеличението на пенсиите с 6,7% от 1 юли, диференцираното ДДС за някои стоки и услуги, мярката 60/40 по време на COVID-кризата и други.

„Улисани във вътрешнопартийните си борби, БСП явно пропускат какви резултати дават социолозите в момента. Водим ви с 15-20%. Наистина ли искате сега да правите избори? Предсрочните избори изобщо не са във ваша полза. Управляващото мнозинство е стабилно“, обърна се дАРИТКОВА към опозицията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!