Бойко Борисов
на снимката: Бойко Борисов, премиер

Дезинфекцията, носенето на маската и дистанцията са единственото, което предпазва от коронавируса. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

„Не е редно да има отново заповед за затваряне на хората у тях. Трябва да се пазим, но да не спираме да работим“, каза Борисов.

Борисов заяви, че не иска да запушва устата на никого.

„Защо е нужна заповедта? За да се каже, че някой ги затваря и иска да им запуши устата. Преди да отидеш на ресторант, театър, кино, това е избор на всеки човек. Заповедта за затваряне влияе ли добре на психиката и здравето? Като си заредиш автомобила на бензиностанция, какво ти пречи да си сложиш маската. Същите, които казваха, че маските са за да им запушим устата, сега казват защо не затварят. Осъзнато смятам, че с ясното виждане какъв е проблемът трябва да се справим“, добави Борисов.

Премиерът напомни, че  е важно финансовите и социалните системи  да издържат месеци наред.

“ Молбата ми е да покажем, че демокрацията не е само права, но и отговорност. Ако е заповед и е фашизъм – окей съгласни сме, но когато трябва сами да си го изпълняваме – тогава ни е сложно. Кое е сложното?“, попита Борисов.

Борисов: Тежките времена предстоят

Въпреки че актуализираните планове за приходите вървят с добри темпове, кризата ще настане догодина, прогнозира премиерът.

 „Истинската криза ще бъде в края на тази и началото на другата година. Световната икономика по никакъв начин не се възстановява. Вместо да търсим максимална консолидация, учудвам се от опозицията как самоуверено критикуват и смятат, че ще се справят по-добре, точно обратното. В тази ситуация всяка нация сама за себе си трябва да бъде много мобилизирана. Тежките времена предстоят. Като предстоят, ще кажат, защо не ни затвориш пак, не забравяйте, че си говорихме за цели сектори, които фалират”, каза Борисов.

Изказването на Борисов идва в момент, когато беше регистриран пореден ръст на болните от коронавирус. Тази сутрин бяха отчетени 188 заразени, при направени близо 3500 PCR-теста.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев загатна, че се готви затягане на мерките ако болните надхвърлят 200 души дневно.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!