Тесла намали цената на колите си за САЩ, но акциите на компанията на Илон Мъск се сринаха с почти 7%. Производителят на електрически автомобили не е успял да произведе всички поръчани за последното тримесечие коли от най-продаваната модификация –Тесла Модел 3 седан. За да компенсира клиентите си, компанията намали цената на автомобилите с 2 000 долара, но анализаторите започнаха да се питат дали това не е знак за намаляващото търсене.

За последното тримесечие на 2018 година компанията е произвела малко по-малко от планираните 91 000 броя автомобили. За цялата 2018 година продажбите са 245 240 – 2 пъти повече в сравнение с 2017. Повече от половината продадени автомобили са Модел 3 седан – среден клас кола, която Тесла се надява, че ще даде тласък на употребата на електрически автомобили.

Илън Мъск е под силен натиск да изпълни обещанието си да стабилизира производството на Модел 3, което ще осигури на компанията му дългосрочни печалби.

Заводите на Тесла произвеждат по 1000 автомобила дневно съгласно обещанието на Мъск, но малко по-малко от очакванията на Уолстрийт. Така намаляването на цената на Модел 3, на скъпия Модел S и на Модел Х изненада борсите и акциите на Тесла се сринаха с 6.8% до 310.12 долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!