одрин

В Одрин бе актуализирана програма за издаване на „сертификат за акредитация“ на сервизи, които ще извършват квалифициран ремонт на превозни средства и подмяна на резервни части на превозни средства и селскостопански машини от България и Гърция, пише Марица. 

Регионалният директор на митниците и външната търговия на Тракия Нихат Къник отбеляза, че кандидатстването за сертификата е

възможно само за Одрин,

и се осъществява с разрешението на Министерството на търговията в Анкара.

Подобно приложение за „сертификат за акредитация“ бе въведено в Одрин още през 2013 г., като промишлените търговци, занимаващи се с ремонт на превозни средства в града, получиха възможност да ремонтират официално превозни средства и резервни части, идващи от съседни страни.

Тази година беше направено важно допълнение на тази програма, което ще я направи много по-достъпна за желаещите да ползват подобна услуга в Турция.

В последно време мобилността на българските и гръцките туристи се увеличи. Поради високата инфлация в Турция и

по-евтината работна ръка

услугите са много по-изгодни, отколкото в съседните страни, споделят турски специалисти.

Броят на техниците в Одрин, които искат да получат документ, също се увеличи тази година.

На среща, организирана съвместно от Одринската търговско-промишлена палата (ETSO) и Регионалната дирекция за митници и външна търговия на Тракия, търговците бяха информирани за начина на получаване на сертификат за акредитация и новите условия за него. Президентът на ETSO Сезай Ирмак, регионалният мениджър на митниците и външната търговия на Тракия Нихат Киник, митнически персонал и представители на търговци присъстваха на срещата, проведена в сградата на ETSO.

Ирмак обяви: „От няколко месеца

получаваме оплаквания от търговци

и автотехници, за проблеми с митницата, касаещи превозни средства, идващи от съседни страни за ремонт.

Проучихме този проблем и проведохме среща с директора на митниците в Одрин. Научих, че е имало предишно споразумение по този въпрос. Направихме оценка заедно. И открихме, че тук има много неясноти и решихме да ги разрешим заедно.

Ние ще издадем акредитация сертификат на автотехници, когато изпълнят определени условия за качество. След това им даваме гаранционно писмо, което се представя в митническата администрация. Ако има някакъв проблем в минтицата, ние сме техен гарант. Така търговците печелят пари, клиентите ще са доволни и ние ще се радваме изпълним своя дълг“, заключи той.

Регионалният директор на митниците и външната търговия на Тракия Нихат Киник заяви: „Новото в споразумението тази година е, че даваме 15-дневен период за ремонт на чуждестранните превозни средства в обхвата на приложението.

Тази програма е в сила единствено за

промишлени търговци в Одрин,

за да печелят чуждестранна валута за нашата страна, като ремонтират превозни средства, селскостопански машини и части, на клиенти идващи от съседни страни, Гърция, България и близките балкански страни.

С това приложение търговска камара дава гаранция, че даден сервиз базиран в Одрин ще ремонтира превозното средство дошло от чужбина, в рамките на 15 дни.

Ако въпросното превозно средство напусне Турция до 15 дни, създаденото при влизане в Турция досие ще бъде затворено безпроблемно. Нашите търговци трябва да бъдат внимателни и педантични и да се стремят тази система да работи добре“, заключи той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук