природен газ

Окончателно предложената цена, по която „Булгаргаз“ иска да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия за м. ноември 2022 г., е в размер на 123,47 лева/MWh или 63.13 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ (без акциз и ДДС), съобщиха от държавното дружество.

За сравнение, индексите на европейските газови пазари за доставки през ноември 2022 г. са на нива от 130 EUR/MWh.

Преди дни пък изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева заяви, че предложената цена ще бъде 130 лв. за мегаватчас, при 233 лв. през октомври.

Същественото намаление на предложената цена за м. ноември спрямо утвърдената цена за м. октомври, с над 47%, се дължи на конкурентните цени, получени в рамките на проведената от „Булгаргаз“ ЕАД процедура за доставка на природен газ през м. ноември и на намалението на цената на европейските газови пазари, посочват от дружеството.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи по-късно днес цената на природния газ за ноември, по която общественият доставчик „Булгаргаз“ да продава природен газ на крайните снабдители.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук