Поредна висока оценка получи Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) на МВР. Бойците участваха в международно учение за противодействие на тероризма. Учението беше заедно с представители от 68-ма бригада „Специални сили“ на Министерството на отбраната и специалните военноморски сили на САЩ на територията на Пловдив и София.

В тренировките беше включена бронирана техника на СОБТ и военните сили, която бе съсредоточена в Пловдив в база на ул. „Ген. Радко Димитриев“.

тероризма

Червените барети не за първи път участват в подобни международни антитерористични учения. Според плана за българо-американска подготовка миналата година в периода от 23 март – 1 април формирования от състава на 68-ма бригада „Специални сили“, СОБТ, Специалните сили на САЩ и Специализираното звено на „Военна полиция“ отработиха ситуации по неутрализиране на терористи и освобождаване на заложници, както и неутрализиране на терористични клетки и групи, подготвящи атентати на територията на България.

Освен това съвместните антитерористични екипи участваха в операции по неутрализиране на терористи във влак, автобус и автомобил, в сгради, както и в отделни населени места, намиращи се в труднодостъпни планински райони.

helikopter_Varna

От Министерството на отбраната уточниха, че тези съвместни учения са в отговор на новите специфични заплахи в страните от Европейския съюз. Необходимо е Силите за специални операции да изпълняват нови задачи, свързани с вътрешната сигурност в държавата, както изисква Националният план за противодействие на тероризма.

Пряк резултат от тези съвместни действия е по-доброто взаимодействие по отношение на планиране и провеждане на контратерористични операции между Силите за специални операции на Българската армия и СОБТ, които имат ресурс да организират и провеждат подобни операции на територията на България.

Както е известно, в началото на 2017 г. 68-ма бригада „Специални сили“ беше обособена като отделна основна част от Българската армия, непосредствено подчинена на началника на отбраната. Дотогава бригадата беше в състава на „Сухопътни войски“. След обособяването армията вече разполага с военноморски, военновъздушни, сухопътни сили и „Специални сили“.

IVP_7498

През септември 2017 г. баретите от СОБТ разиграха операция по неутрализиране на терористи на летище „Пловдив“. Учебната игра включваше реакция при терористичен взрив и евакуация на пострадали и ранени. По заповед на премиера Борисов беше задействан планът за противодействие на тероризма, сформиран беше временен оперативен щаб и СОБТ проведе специална антитерористична операция по обезвреждане на двама помагачи на терориста, барикадирали се в къща.

ТЮЛЕНИТЕ ОТ US NAVY SEALS

Морските тюлени, както са известни бойците от US NAVY SEALS, са специализирани в провеждане на разузнавателни и диверсионни операции при всякакви условия. Основната тежест на обучението им се поставя на водолазната подготовка и действията по вода. Девизът им е The Onlу Easy Day Was Yesterday (Единственият лек ден беше вчерашният), основната им база е в Норфолк, щата Вирджиния.

Seal_of_the_United_States_Department_of_the_Navy.svg

Настоящият корпус Navy Seals се състои от щаб, 10 бойни взвода (8 диверсантски и 2 батискафни ) и обслужващ взвод. Всеки боен взвод се състои от 32 души.

norfolk-base-shooting-navy

Подборът на подводните плувци е изключително прецизен, като основните им кандидати са военнослужещи от Специалните части на морската пехота и матроси от ВМФ, прослужили не по-малко от 28 месеца. Всеки американски гражданин също има право да кандидатства. Всеки кандидат е подлаган на множество физически и психологически тестове и задълбочен медицински преглед.

Успешно преминалите приемните изпити кандидати се зачисляват като курсисти в Учебния център в Коронадо, където преминават обучение. То преминава в четири етапа. Първият е с продължителност около седем месеца, като в него се усъвършенстват физическата подготовка и плувните умения на курсистите.

navy-seal-8

Ежедневните тренировки включват 3 км крос, 2 км плуване, гимнастика, спринтове, вдигане на тежести. В края на периода се провежда изпит, който включва 1 миля (1.6 км) крос за време по-малко от 7 минути и 30 секунди, 50 лицеви опори и 60 клякания за по 1 минута, 10 набирания на висилка за 10 секунди.

Вторият етап продължава 9 седмици. Основно се провеждат тренировки за укрепване на мускулатурата, като ежедневно се отделя по 1 час за коремни преси, лицеви опори, набирания и вдигане на тежести. За усъвършенстване на беговите качества се тренират спринтове, крос от 2 мили (3.2 км) по пясък, преодоляване на препятствия. За усъвършенстване на плуването се тренира преодоляване на 2 мили в океана, които в края на етапа трябва да се преодолеят за 85 минути.

dc021_634403025774050702

Шестата седмица от този етап е най-трудната. През цялата седмица им се събират не повече от 4 часа сън. Част от натоварванията са 15 мили (24 км) гребане с гумена лодка, плуване половин миля (0.8 км) с пълно бойно въоръжение и снаряжение, бягане по пясък в продължение на 8 мили (13 км), преодоляване на препятствия и други. Този етап успяват успешно да го преодолеят едва 30-40% от курсистите, а останалите отпадат.

Третият етап е с продължителност 10 седмици, като тогава започва и леководолазната им подготовка. През този етап се извършват около 40 потапяния. Увеличават се и различните нормативи: плуване на 2 мили (3.2 км) трябва да се изпълни за 75 минути, а бягане на 4 мили (6.4 км) за 29 минути, като с всяка изминала седмица разстоянията се увеличават, за да достигнат в края 5.5 мили (9 км.) плуване и 14 мили (22.5 км.) бягане.

2ndphase

Последните седмици курсистите преминават обучение по парашутна подготовка в учебния център на Специалните сили на Сухопътните войски „Джон Кенеди“.

Четвъртият етап е в състава на действащите бойни групи, като започват и усилени тренировки по бойни изкуства. Овладяват се различни оръжия, взривни материали и устройства. Усъвършенстват се парашутната подготовка и тактиката по разузнаване. Тук се преминава и т.нар. Адска седмица, която започва в 21.00 ч. в неделя. По сигнал на инструктора обучаемите падат в рядка кал с ръце на тила и плътно прибрани крака.

navy-seal-bud-s-920-28

При две изсвирвания на свирката курсистите започват да пълзят в калта, при три се изправят на крака. Тренировката се повтаря няколко часа, като се допълва от многократно изпълнение на командите „Горе“, „Долу“, „Стани“, „Седни“. Седмицата продължава пет денонощия, като всеки ден натоварванията се увеличават. Обучението трае около 23 часа на денонощие, като инструкторите се сменят през 8 часа.

Венецът на Адската седмица е занятие по провеждане на десант с гумени лодки на скалисто крайбрежие през нощта. Целта е да оцелеят, приближавайки се максимално до брега, без да се разбият в скалите. Всичко това е възможно благодарение на усвоените до автоматизъм навици, умения и действия на членовете на групата в екип.

c0143678467f4c09da2c44699cd362f1

След завършване на обучението оцелелите курсисти получават правото да носят на униформата си прочутия знак с орел, стъпил на тризъбец с кръстосани котва и пистолет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук