турска лира, обезценяване

Спонтанни протести се проведоха в Истанбул и Анкара след срива на турската лира, съобщи телевизия „Халк”.

Протестиращите поискаха оставката на правителството и оттеглянето от властта на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Полицията разпръсна демонстрантите.

Валутата продължава да се обезценява и да поглъща спестяванията на турците.

Припомняме, че турската лира вчера постави нов антирекорд, падайки от 11,37 на 13,21 лири за долар. Както финансовият анализатор Арда Тунджа изясни пред медиите, такъв рязък спад за ден е максималният за последните 20 години.

Това се случи, след като турската централна банка намали лихвения си процент до 15%, въпреки че инфлацията в страната вече на нива от близо 20%.

Нещо повече, Ердоган смята, че по-ниските лихви намаляват инфлацията – нещо, което противоречи на цялата икономическа наука и призовава понижаването на лихвения процент да продължи.

Ефектът от намалението на лихвите всъщност е точно обратният – повече заеми, по-малко депозити, повече пари на пазара и повишение на потребителските цени, т.е. по-висока инфлация.

Понижаването на лихвите има и друг, още по-незабавен ефект, то намалява доходността и търсенето на турските облигации, което кара чуждестранните инвеститори да ги продават и това удря директно по стойността на лирата спрямо останалите валути. А поевтиняването на лирата също подхранва инфлацията.

Лидерите на основните опозиционни партии – Кемал Киличдароглу и Мерал Акшенер обвиниха Ердоган в некомпетентност и призоваха за предсрочни избори.

Държавният глава от своя страна заяви, че президентските и парламентарните избори ще се проведат по план през юни 2023 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!