турска лира, обезценяване

За пореден път турската лица постави антирекорд в срива на стойността си, надхвърляйки 14 лири за 1 щатски долар. Според данните от търговете на валутните борси тази сутрин, в момента курсът на лирата се колебае между 14,5 и 14,8 за долар.

В края на миналата седмица борсите затвориха при курс 13,85 лири за долар.

Преди това Централната банка на Турция предприе поредната валутна интервенция, когато лирата падна до нива 13,95 за долар и заплашваше да надхвърли 14 лири за щатски долар. През последните 10 дни Централната банка три пъти пуска долари в обръщение, но този ход, обаче, не помогна да се спре обезценяването на турската национална валута.

Както отбелязва телевизионният канал NTV, настоящата нестабилност може да бъде свързана с очакванията на инвеститорите и брокерите за промени в лихвените проценти в САЩ, Европа, Великобритания, както и в Русия и Япония.

От началото на тази година турската валута поевтиня почти два пъти спрямо долара и еврото, което се превърна в един от най-големите спадове в стойността й през последните години. През януари един американски долар беше даден около 7,3 лири.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук