Дубай, Бурж Ал Араб

Душове, украсени с 24-каратови златни плочки. Завивки, пълни с най-финия пух, събран от изоставени патешки гнезда в Исландия. Меню с избор на възглавници. Тридесет различни вида мрамор. Таван от 21 000 кристала Сваровски, изобразяващи Млечния път. Това е само част от лукса, който ви очаква в дубайския Бурж Ал Араб – един от най-ексклузивните хотели в света.

Досега, ако не сте гост в хотела, или не вечеряте в някой от ресторантите му, досегът ви до Бурж Ал Араб вероятно щеше да се ограничи до снимане на фасадата му от съседния обществен плаж. Но от 15 октомври тази година тайните врати на Бурж Ал Араб най-накрая се отварят. Новото изживяване обещава да предложи на посетителите ексклузивен поглед вътре и да вдигне завесата за някои от най-интригуващите истории на хотела.

В продължение на 22 години Бурж ал Араб се гордее със собствения си частен остров точно до брега на Джумейра. Той е незабавно разпознаваем заради дизайна си, проектиран под формата на издуто от вятъра платно. Неговата хеликоптерна площадка, извисяваща се на 210 метра над водата, през годините е била домакин на много събития, заемащи водещи заглавия в световната преса. Андре Агаси и Роджър Федерер играха тенис на нея през 2005 г. Дейвид Култхард дрифтеше с автомобил от Формула 1 през 2013 г. През февруари 2021 г., когато светът беше блокиран, DJ Давид Гета я използва за сцена на своето събитие „United at Home“. А през август 2021 г., като част от бляскавата нова кампания на Dubai Tourism, холивудското дуо Зак Ефрон и Джесика Алба скочиха от нея.

Дубай
Историческият тенис мач между Андре Агаси и Роджър Федерер на хеликоптерната площадка на Бурж Ал Араб през 2005г.

И така, защо се разрешава публичен достъп сега? Анди Никълсън, генерален мениджър и опитен директор на Inside Burj Al Arab, посочва две причини. Първата е 50-годишнината на Обединените арабски емирства. Втората – неотдавнашното откриване на Expo 2020 Dubai, първото световно изложение, което ще се проведе в Близкия изток.

Тази година „светлините на прожекторите са насочени към Дубай и изглежда това е идеалното време да отворим една от иконите на града за посетители“, казва той.

Епичен разкош

Какво точно ще изпитат посетителите, когато влязат в достъпните само за малцина пространства? 90-минутният тур започва с разходка с бъги по 340-метровия мост, който свързва брега с частния остров, на който стои хотелът. Но по пътя има място за една спирка. Създадена е нова платформа, която позволява на посетителите да направят перфектни снимки на хотела отвън.

При пристигането си в Бурж Ал Араб, след традиционно посрещане с розова вода от емиратски домакини, влизате във внушителния атриум, който е най -високият в света – цели 180 метра. От там обиколката започва.

Без контекста на други небостъргачи заобикалящи сградата, е трудно да се възприеме нейният мащаб. Но с 321 метра височина тя е с три метра по-къса от Айфеловата кула и с 60 метра по-къса от Емпайър Стейт Билдинг.

Бурж Ал Араб, атриум
Високият 180 метра атриум на Бурж Ал Араб

Атриумът успява да се почувства модерен и ретро в същото време, микс между арабското и модерното. Слой върху слой от извивки и цветови нюанси се вплитат, като стават по-светли, колкото по-близо се доближават до небето. В горната част на ескалаторите, които се плъзгат покрай двойни аквариуми, фонтан танцува в ритъма на традиционен емиратски танц, преди да изпръска последен воден шлейф, подобен на гейзер, на 42 метра във въздуха.

Стъклен асансьор отвежда посетителите до 25 -ия етаж (реално 50-ти, защото всеки апартамент в хотела е разположен на два етажа) за основното събитие – обиколка на разкошния кралски апартамент. След това ще има време да пиете арабско кафе или да изучавате любопитни факти за архитектурата и интериора на Бурж Ал Араб, както и ключовата роля, която хотелът изиграва в развитието на Дубай. Изложени са оригинални скици на интериорния дизайнер Khuan Chew, както и салфетката, върху която британският архитект Том Райт е скицирал първия проект на предложената му структура през октомври 1993г.

Създаването на незабавно разпознаваема икона

Бурж ал Араб е резултат от визията на шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, владетелят на Дубай. Неговата кратка идея бе проста – да създаде най-луксозния хотел в света, сграда, която да се превърне в икона за града. Преди да проектира разпознаваемата форма на хотела, архитектът Том Райт обмисля различни символи от културата и историята на Дубай за вдъхновение. Но стигна до ясния извод, че ако сградата трябва да се превърне в икона на град, който смело гледа към бъдещето, тя не трябва да се корени в миналото. По-скоро трябва да се движи напред и така се ражда идеята за сграда с формата на платно.

Дубай

Изграждането на Бурж Ал Араб отнема пет години. Две години за създаването на изкуствения остров, на който стои, и три години за изграждането на самия хотел. Когато първоначално беше обявено, мястото бе смятано за необичаен избор от мнозина поради факта, че се намираше на около 15 километра от центъра на Дубай по това време. Но морският му фон на най-красивия плаж в Дубай е една от причините сградата да се превърне в иконата, която е днес.

Красиво и на закрито

Интериорът на Бурж Ал Араб е може би дори по-впечатляващ от екстериора. Шейх Мохамед предвижда естетика, вдъхновена от арабските стилове от целия Близък изток. Той дава съвременна интерпретация, и инструктира дизайнера Khuan Chew да разшири границите на цвета и декорацията. Кара го да създаде интериори, които заслепяват с усещането за театралност в пространство.

кралски апартамент, Бурж Ал Араб
Входът към кралския апартамент в Бурж Ал Араб

„Цялата сграда е пълна с радост, с дръзкия си дизайн и цветове, обиколката ѝ се вписва в това“, обяснява Никълсън. Икономът на кралския апартамент Роман Седев, облечен в златен фрак и бели ръкавици, въплъщава изцяло това чувство на забавление, докато отваря вратите на апартамента с радостна усмивка, приветствайки посетителя в пространство, доминирано от централно стълбище, покрито с килим на леопардови шарки.

Превъзходно пространство

Независимо дали става въпрос за личен стил или не, Royal Suite е повече от учудващо изобилие. Силно полираният жълт под отразява тавана от 24-каратово злато, само част от 1790-те квадратни метра от материала, използван в хотела. Има личен асансьор, който ще ви отведе до втория етаж. И там нещата стават още по -„екстра“.

„Khuan Chew нарича трапезарията„ стая за слънчеви лъчи “, казва Седев, посочвайки тавана със синьото небе„ trompe l’oeil “. Той е осеян с пухкави облаци над маса за хранене за 10 души, разположена върху килим, който изглежда като пръсната слънчева светлина. Леопардовият принт отново се появява на столовете за хранене с кадифе с високи облегалки, във възглавниците в съседната стая на меджлиса, на тахтите в спалните и в някои от килимите.

Трапезарията в кралския апартамент на Бурж Ал Араб
Трапезарията в кралския апартамент на Бурж Ал Араб

И точно тези килими наистина ви спират дъха. Вниманието към детайлите и майсторството, вложено в тях, са изключителни. Всеки един от тях отнема три месеца, за да бъде изработен на ръка.

След като очите ви се приспособят към богатството, детайлите започват да изскачат. Ноктите на златния сокол се захващат за дръжките на вратите. Стените са покрити с коприна, която променя цвета си в зависимост от това къде стоите. Погледът ви може да забележи ръчно зашити калинки, бродирани в 24-каратово злато. Има специален екип от занаятчии, които идват и правят ремонт, когато е необходимо.

Поглед към един изключителен свят

Сега, когато вратите са отворени за посетители, има ли шанс гостите на хотела да не желаят да споделят своето пространство? „Нашият атриум е най -големият в света и определено имаме място за всички“, казва Никълсън. Всяка група е ограничена до максимум 12 души. Повечето от преживяванията се провеждат на 25 -ия етаж, който е запазен изключително за посетители на Inside Burj Al Arab. Гостите на хотела също могат да направят обиколката. „Това е работещ хотел, отворен 365 дни в годината“, продължава Никълсън, „а новият тур предлага бегъл поглед зад кулисите, разказвайки 21 години невероятни истории за хотела и неговите посетители“.

Дубай

Нов салон на открито, Uma, е отворен изключително за Inside Burj Al Arab. Отдело всеки от ресторантите може да бъде резервиран от гости, които не са отседнали в хотела.

Вътрешните обиколки на Бурж Ал Араб започват на 15 октомври 2021г., а цената на билетите стартира от 399 AED (около 185 лв).

Текстът е публикуван в CNN, заглавието е на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!