Българската кухня може и да не ви е много позната, но е време това да се промени, пише сайта Би Ти.

Оказва се, че една семейна ваканция в Майорка ще ви струва три пъти повече, отколкото, ако отидете до България. По последни данни, четиричленно семейство може да обядва за по-малко от 4 пауна в Балканската държава – само за сравнение в Майорка един обяд струва 15 пауна.

Ако искате да спестите, посетете България. Ето какво да ядете, ако отидете так:

ШОПСКА САЛАТА

Гърците може да има гръцка салата, но Шопската салата е синоним на България. Това е освежаващ микс от домати, краставици, лук и чушки, гарнирани с местно сирене (вкусът му наподобява фета). Понякога се слагат магданоз и маслини.

шопска салата

БАНИЦА

Сирене ще намерите и между слоевете на баницата – основно българско ястие за закуска. Ако не обичате сирене, пробвайте баницата с праз, спанак и тиква. Ако пък ви се яде сладко, може да намерите сладка баница с орехи.

баница

КЕБАПЧЕ

Ако сте посещавали други държави от Източна Европа като Словения и Хърватия, например, със сигурност сте запознати с кебапчето. Представлява мляно месо (често свинско или говеждо) с подправки, изпечено на скара. Формата му е като на кренвирш. Обикновено ги сервират по три в чиния и с гарнитура. Най-често ще го срещнете с пържени картофи и хляб.

кебапче

ЛЮТЕНИЦА

Да, лютеницата е българският отговор, когато поискате кетчуп. Често я сервират с кебапчето, но обикновено се маже на филия хляб и се яде за закуска. Това е сос от домати, печени чушки, лук, чесън и кимион. Децата го обожават.

лютеница

МУСАКА

Това ястие може и да ви е познато, защото кой не обича слоеве от сирене и зеленчуци? Само че в българската мусака патладжаните са заменени от картофи, а цялата порция се сервира с много кисело мляко.

мусака

ЧЕВЕРМЕ

Когато стане дума за празнуване, няма как да мине без цяло печено агне на огън.Приготвянето на чевермето отнема около 10 часа и се сервира с картофи и шопска салата.

чеверме

ТАРАТОР

В България лятото е много горещо. Ето защо, храненията често започват с една освежаваща купа таратор. Студената супа се прави от кисело мляко, краставици, копър и чесън. Много наподобява индийската раита. Обикновено българите слагат и орехи. Често я сервират в чаша с лед.

таратор

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук