Хранителни стоки

Осезаемо поскъпване на хранителните продукти у нас има в периода 28 август – 1 септември, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища.
В края на лятото са поскъпнали зеленчуци, месо и млечни продукти.

Една от любимите летни храни несъмнено е тараторът, но в последната седмица на август продуктите, с които се приготвя, осезаемо са поскъпнали. Кофичката кисело мляко е стигнала само за седмица до цена от 0,77 стотинки, което е увеличение над 1% /1.3%/. И с оранжерийните краставици положението не е по-добро. Техният килограм на едро струва средно 1.70 лв/кг, което означава, че цената им се е вдигнала с около 12%.

Засегнати са и любителите на традиционните салати. В седмицата между 28 август и 1 септември цената на оранжерийните домати е скочила между 10 и 20% при цена 1.10 лв за килограм. Наблюдава се сериозно поскъпване и при още един от сезонните зеленчуци за разглеждания период. Тиквичките на едро са поскъпнали с над цели 23% при цена от 90 стотинки за килограм.

Тенденция за повишаване на цените се наблюдава и при месните продукти. Повишаването на цената на пилешкото е между 0.3 и 0.7%. Каймата мина 4.50 лв за килограм, а колбасите струват приблизително 4.40 лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук