месо

Качеството на месото. Как се произвежда то? Какви са стандартите за отглеждане на животните? Може ли да разпознаваме българското от вносното месо?

„Българското свиневъдство отчете добра 2023 година. Това донякъде успя да компенсира трагичните резултати през 2022 година. В момента сме стигнали предишните си капацитети“, заяви в ефира на БНТ Вихрен Димитров, изпълнителен директор на свинекомплекса в Голямо Враново.

Наша порода удря 120 кг за 5 месеца

По думите му логистиката не позволява в България да бъде вкарано прясно вносно месо.

„Основна част от месото влиза от Европейския съюз. Камионите пътуват около 3-4 дни например от Испания“, допълни Вихрен Димитров.

Той поясни, че прясното месо е по-бледо, като ако е много червено означава, че е третирано по някакъв начин.

„Тенденцията през последните години е, че българското първо производство на свинско месо не може да задоволи търсенето на големите преработвателни предприятия и за съжаление вносът е факт“, заяви д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните“, БАБХ.

Поясни, че свинското месо в България пристига от страните членки на ЕС – Полша, Румъния, Испания.

„Проблем е, че свинското месо не е българско, както и говеждото. Българското пилешко месо задоволява над 90 процента от потреблението на българския пазар, дори има износ в утвърдени държави като Австрия, Швейцария, Сърбия и Северна Македония.

Българското свинско на нашия пазар е под 50%. Контролът в кланиците е ежедневен, следят се хуманното отношение към животните, хигиената при клане, температури на хладилниците, експедиция, много важни са съпроводителните документи на месото, без тях контролът става много труден“, каза още д-р Любомир Кулински.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук