Народно събрание
Снимка: БТА

Бюджетите на Здравната каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина ще бъдат обсъдени на първо четене в пленарната зала.

Парите за НЗОК бяха бламирани от бюджетната и здравната комисия, а премиерът Николай Денков предупреди, че това е опасно за здравето. С гласове „въздържал се“ депутатите от ГЕРБ – СДС и от ДПС не дадоха положителна оценка на план – сметката за здраве.

Над 8 милиарда лева е бюджетът на Здравната каса за догодина, но той бе бламиран от двете ключови комисии – бюджетна и здравна.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски заявиха, че няма да има проблеми с парите за Касата, но са против НЗОК да поеме управлението на обществените поръчки за онколекарства.

Извън парите за здраве – от юли догодина пенсиите ще се покачат с 11 %. Максималният осигурителен праг също се вдига от настоящите 3 400 на 3750 лева. Минималният праг също расте – от 780 лева тази година до 933 лева догодина, какъвто ще бъде и размерът на минималната работна заплата.

Преди работата по два от трите бюджетни закона се очаква традиционният блиц парламентарен контрол.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук