Начало България Отбелязваме световния ден за борба срещу СПИН

Отбелязваме световния ден за борба срещу СПИН

СПИН

За поредна година Международната общност отбелязва 1 декември-Световен ден за борба срещу СПИН. През 2023 г. той е под наслов  Пазя себе си, пазя и теб!“.

Тази година се отбелязват 42 години от откриването на първия случай на СПИН в света.

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на ХИВ. Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим.

ХИВ се предава чрез пряк контакт на лигавицата или кръвния поток със съдържаща вируса телесна течност. Това става най-често при сексуален контакт, но също и при кръвопреливане, употреба на замърсени игли за инжектиране, при бременност, раждане, кърмене от майка носител на вируса.

Въпреки, че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве.

По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с вируса.

Най-малко един на всеки десет души с ХИВ в Европейския съюз все още не знае, че е заразен, което допринася за закъснели диагнози, по-лоши резултати от лечението и допълнително разпространение на вируса, сочат данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Над 766 хиляди души в Евросъюза са ХИВ позитивни.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук