Начало България Отбелязваме световния ден за борба срещу СПИН

Отбелязваме световния ден за борба срещу СПИН

СПИН

За поредна година Международната общност отбелязва 1 декември-Световен ден за борба срещу СПИН в контекста на една кръгла годишнина – 40 години от откриването на първия случай на СПИН в света. През 2021 г. той е под наслов „Да сложим край на неравенствата! Да спрем СПИН! Да спрем пандемиите!“.

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на ХИВ. Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим. ХИВ се предава чрез пряк контакт на лигавицата или кръвния поток със съдържаща вируса телесна течност. Това става най-често при сексуален контакт, но също и при кръвопреливане, употреба на замърсени игли за инжектиране, при бременност, раждане, кърмене от майка носител на вируса.

По данни на Националната програма в България от началото на 2021 г. до средата на май са открити нови 88 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ от 1986 г. до сега са 3 571. 92% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а над 6 % – при инжекционна употреба на наркотици. През 2020 г. починалите от ХИВ/СПИН лица са 28. Към 31 март 2021 г. общо 1 850 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 825 (99%) получават съвременна антиретровирусна терапия.

Въпреки, че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве. По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с вируса. Броят на новоинфектираните лица за 2020 г. е около 1.5 милиона. 68% от инфектираните получават антиретровирусна терапия, а в България 98% от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!