Депутатите гласуват държавния бюджет за догодина на второ четене. Днес в парламента влизат проектобюджетите на Здравната каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Между двете четения на законите настъпиха минимални промени. Както обеща новият здравен министър Кирил Ананиев, 27 милиона лева допълнително бяха дадени за доболнична помощ.

Те ще бъдат разходени по следния начин:

7 милиона за първичната извънболнична медицинска помощ, 7 милиона за специализираната извънболнична медицинска помощ, 3 милиона за медико-диагностични дейности, 10 милиона за дентална помощ.

По предложение на БСП между двете четения, земеделските стопани ще плащат минимални осигуровки в размер на 350 лева месечно, което е значително по-ниско от първоначалното предложение за 480.

От догодина минималната работна заплата ще бъде 510 лева, а пенсиите ще се увеличат с 3,8 на сто от 1 юли.

В Бюджет 2018 се предвижда ръст от около 4%, дефицит от 1% и нов дълг от 1 млрд. лв. Заложени са повече пари за образование, сигурност и социални политики.

Заложените приходи на Здравната каса за 2018 г. са около 3 милиарда и 860 милиона, което означава увеличение с над 400 милиона лева.

Веднага след гласуването на бюджета, от БСП предвиждат втора среща с ДПС.

На нея ще решат за корупция в коя сфера да внесат първия вот на недоверие към този кабинет и кога. Освен това от левицата искат да инициират среща на лидерите на всички парламентарни партии, за да бъде направена оценка на прехода и промени в конституцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук