учители, заплата, бюджет

Недоволство и притеснение сред училищни директори и синдикати заради недостатъчния размер на средствата, предвидени за образование в Бюджет 2023 г., който бе отхвърлен от парламентарната просветна комисия, но приет на първо четене от депутатите в пленарната зала.

Работещите в системата обръщат внимание, че парите за просвета намаляват от 4,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2022 г. – до 4,1% през тази година, въпреки че в абсолютна стойност средствата за сектора нарастват с над с 903 млн. лева.

Най-доброто в проекта за Бюджет 2023 е,

че има предвидени средства за увеличение на заплатите на учителите и непедагогическия персонал от 1-ви януари тази година. Това коментира пред БНР Диян Стаматов – директор на 119 Средно училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

Директори на училища алармират, че въпреки предвиденото увеличение на учителските заплати със задна дата от 1-ви януари, намирането на преподаватели по предмети като математика, например, ще остане трудно.

Юлиян Петров изтъкна забележките на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ във връзка с предложения от правителството бюджет за тази година:

„Не сме доволни от този бюджет. Той е като пожарна, която гаси пожар, но успява да потуши само пламъците, а самата жарава остава. Тази година намаляват много от очакваните разходи за важни политики, които

би трябвало да има в системата

на образованието – за приобщаващо образование, за физическата среда. В момента говорим за бюджет, паралелно с резултатите от матурите. И тези резултати са резултат от качеството на образованието, което е недофинансирано от 10-15 години назад“.

Притесненията във връзка с Бюджет 2023 в Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ са, че парите за висше образование в него като процент от БВП рязко намаляват, заяви Лиляна Вълчева, председател на синдиката.

Синдикат „Висше образование и наука“ има забележки и към това, че

според предложения бюджет,

увеличението на учителските заплати ще влезе в сила от 1-ви януари, а на асистентите – от 1-ви август.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук