бюджета ананиев василев

Служебният министър на финансите Асен Василев и бившият финансов министър Кирил Ананиев влязоха в пререкание по време на предаването на поста в министерство.

Според Василев, е трябвало да бъде направена актуализация на бюджета, но Ананиев отговори, че в неясна ситуация не се прави актуализация.

Кирил Ананиев направи кратък разчет на състоянието на бюджета, отговаряйки на критиките на държавния глава Румен Радев, който обвини предходното правителство, че е „изцедило хазната“.

Една от трите страни в ЕС с най-ниски дълговe спрямо БВП, отбеляза Ананиев, който бе категоричен: „Изпълнението на бюджета върви добре, приходите също вървят добре. През цялото време ние прилагахме възможно най-леките мерки за бизнеса, за да може той да функционира нормално“, каза Ананиев.

Той повтори още веднъж обявените параметри в края на април – 115 млн. лв. излишък, 8,8 млрд. лв. фискален резерв и 3,3 млрд. лв. в т. нар. Сребърен фонд.

„Бюджетът има кешова маневреност за посрещане на разходите, които предстоят“, увери вече бившият финансов министър. Той припомни, че новото служебно правителство в кратки срокове трябва да подготви план-сметката за изборите, която трябва да бъде гласувана най-късно идния понеделник, защото това трябва да се случи най-малко 55 дни преди вота.

Кирил Ананиев обясни и защо предходният кабинет не е направил актуализация на бюджета. „Актуализация на бюджет за 3 дни не се прави. Не е редно старото правителство, което си отива, да прави актуализация без да знае какви са приоритетите. Ние решихме, че е най-добре новото правителство да направи своя актуализация на бюджета“, заяви той.

„Няма как да правиш актуализация, която няма да отразява политиките и програмите на новото правителство, не е коректно и честно, а всички живеехме с мисълта, че новите субекти в политиката ще направят свое правителство и програма. Вие на мое място щяхте ли да предложите актуализация, попита Ананиев. В неясна ситуация не се прави актуализация на бюджет, добави Ананиев.

По думите на Асен Василев актуализацията можело да е в малък размер който, да обезпечи мерките за гражданите и фирмите и след първото тримесечие. „Тези мерки можеше да бъдат направени с актуализация без да са ощетени програмите”, обясни още Василев.

„Всички мерки са обезпечени. Оттук нататък ще трябва да се търси, в състоянието на текущия бюджет, дали и как тези мерки трябва да бъдат продължени“, посочи служебният министър.

„Ще трябва да работим с текущите средства на бюджета, засега изглежда тези средства да са добри“, отбеляза той.  но подчерта, че отишлото си вече правителство все пак е могло да направи актуализация в малък размер, която да обезпечи мерките като 60/40, допълнителните пари към пенсионерите и други.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук