Заседание на Народното събрание

Втората актуализация на бюджета ще бъде разгледана в пленарната зала на първо четене. С нея се предвижда увеличаването на максималния размер на държавните гаранции до 1 милиард и 800 милиона лева.

Целта е да се включим в два общоевропейски инструмента за отговор на кризата с коронавируса.

Страната ни ще търси заем от половин милиард евро по инструмента SURE за подкрепа на заетостта. Именно част от гаранциите за този общоевропейски инструмент трябва да осигурим чрез промените в основния финансов закон.

По-късно петима членове на кабинета ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол.

Първи на депутатски въпрос ще отговаря вицепремиерът Томислав Дончев, който трявва да внесе яснота за безопасността на пътищата в контекста на работата на агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

 

Изслушват Горанов по темата с хазарта

 

След него е финансовият министър Владислав Горанов, който ще отговаря на въпроси на народните представители относно „нова концепция за облагане на хазартните игри“, декларирана от него през месец март 2016 г.

Горанов ще бъде изслушан в парламента по темата с хазарта по искане на БСП. Изслушването на финансовия министър се прави между двете четения на поредните промени в Закона за хазарта, но основният му фокус е неправилното облагане на лотарийните игри на бизнесмена Васил Божков.  Хазартът е една от темите, заради които от левицата настояват за оставката на Горанов.

На депутатски въпроси ще отговарят и министрите Петя Аврамова, Десислава Танева и Красен Кралев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!