АПИ

Тази година АПИ е разполагала с 382 милиона за текущ ремонт и поддръжка, а са възложени договори за милиард и половина. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на брифинг. Бюджетът на агенцията е разделен на две. 

„В АПИ има бюджет за текущ ремонт и поддръжка. Всички разкопани пътища в България попадат в тази тема. Има и бюджет за АМ „Хемус“. Това са две отделни теми. За АМ Хемус“ се отпускат пари целево и там пише, че те са само за АМ „Хемус“. Не могат да се използват за друго“, заяви тя.

Финансовият хаос е заварено положение

„Ние заварихме тези договори, тези всичките документи възложени, подготвени, направени от предишното държавно ръководство. Също така, когато започна служебното правителство заварихме състояние на бюджета на АПИ 382 милиона разплатени. Те са били за цялата година, но са били разплатени до края на април. Очевидно при толкова много нужди от милиард половина за една трета от годината 382 милиона са се покривали нужди по работата, която са извършвали фирмите“, каза министърът.

Няма от къде да се намерят милиард и половина в края на август

 „Срещали сме се с фирмите и сме ги питали защо сте работили без да са обезпечени вашите договори със средства. Те са работили предимно срещу аванси. Те ми казаха, че така работят от няколко години и в края на годината, получават всички пари, които са изработили с министерски постановления, когато има излишъци в бюджета“, каза тя.

Направена е справка няколко години назад.

„Бюджетът е закон за всички държавни организации. Не разбираме защо се е случвал този процес. В края на годината не знаем как ще разпределим средствата от излишъците, защото не знаем какви ще са те“, коментира служебният регионален министър.

От своя страна говорителят на служебния кабинет Антон Кутев подчерта, че в година, в която предишните управляващи са знаели, че няма да бъдат на власт, а са заложили подобни суми, са извършили измама.

„Това е лоша финансова практика. Става дума за договори, които са необезпечени финансово. Това е тема за Прокуратурата. Това е изключително тежка корупционна практика“, каза той.

Кутев призова фирмите да се обърнат към хората, които са им обещали тези пари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук