Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев/ Снимка: БТА

Комисията по отбрана към Народното събрание не прие проектобюджета за отбрана на страната за 2023 г. Това каза за БТА депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев след заседанието на комисията.

Мирчев обясни, че голяма част от депутатите са гласували „против“, без да дадат конкретни аргументи. Предполагам, че една от причините е не достатъчно големият процент за отбрана от БВП на страната. Той припомни, че страната ни трябва да достигне бюджет за отбрана в размер на 2% от БВП, което не е постигнато към момента.

В проектобюджета са предвидени пари за патрулните кораби, за ново въоръжение, но за съжаление още не можем да изпълним като бюджет, армия, проектите, за които могат да бъдат отделени пари.

Мирчев посочи, че на заседанието на Комисията по отбрана не е коментирана военната помощ, която страната ни ще предостави на Украйна, след посещението на украинския президент Володимир Зеленски у нас. Той допълни, че въпросът е в прерогативите на Министерския съвет.

Помощта, която евентуално ще бъде изпратена за Украйна в т.нар. втори пакет, равностоен като обем на първия пакет, е много ниска стойност – около 20 млн. лв., каза той. По думите му Украйна е купила оръжие за около 5 млрд. лв. от България от началото на войната, а ние сме подарили за 20 млн. лв. Тоест тези 5 млрд. лв. са влезли в българската икономика, а ние сме предоставили помощ за 20 млн. лв., коментира още той.

По-рано днес министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че при посещението си в България вчера украинският президент Володимир Зеленски е предоставил списък с нужното за украинската армия въоръжение.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук