Евро или не, това е въпросът. И ако не, тогава?

Народното събрание отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпроса: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

В подкрепа на допитването гласуваха 68 народни представители, 98 бяха „против“, а 46 се въздържаха.

„Против“ референдума гласуваха по-голямата част от депутатите от ПП-ДБ (2-ма гласуваха „за“, а 1 – „въздържал се“), всички депутати от ДПС и 14 народни представители от ГЕРБ-СДС.

„За“ референдума гласуваха депутатите от „Възраждане“, БСП, ИТН, както и независимият Радостин Василев.

От ПП-ДБ видяха тоталитаризъм в зададения въпрос, който според тях е подвеждащ и крие редица рискове пред българската икономика. Депутатът Мартин Димитров заяви много обосновано:

Ако такъв въпрос бъде зададен и бъде подкрепен, не само че отпада валутният борд сега и днес, но той отпада за следващите 20 години и не може да бъде въведен, защото основният му принцип е нарушен. Има един сигурен ефект. Сигурният ефект е нарастването на инфлацията, което не може да бъде овладяно“.

По-голямата част от народните представители от ГЕРБ-СДС гласуваха „въздържал се“. Според тях референдумът е правно обоснован със събраните необходими подписи в срок, но съдържа в себе си редица противоречия.

От ДПС изтъкнаха, че е въпрос на политическа отговорност отхвърлянето на възможността за подобно национално допитване.

Над 3 часа продължи дискусията в пленарната зала по предложението на „Възраждане“ за провеждането на допитването до народа.

Преди това искането не бе прието и в правната комисия. Сред мотивите са, че допитването противоречи на Закона за референдумите и че с присъединяването ни към Евросъюза сме приели автоматично и влизането ни в Еврозоната.

От партията на Костадин Костадинов вече обявиха, че ще сезират Конституционния съд.

„За нас най-доброто решение в този случай е президентът да насрочи референдум и да сезира Конституционния съд по отношение на въпроса, не по отношение на самото решение. А ние-вече евентуално може да жалим и самото решение, което днес беше случено, защото жаленето на решението е едно, а жаленето на въпроса е нещо съвсем различно“, посочи лидерът на „Възраждане“.

Това беше част от изказването му, в което той използва цивилизовата реч. В другата част присъстваха думи като „смърди“, „страх“ и „гавра“, останалото бе пълнеж.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук