Бюджетът от три милиарда и половина лева за здравеопазване покрива само половината от медицинските услуги, който българите използват. Това става ясно от изказване на изпълнителния директор на болница „Свети Иван Рилски” д­-р Дечо Дечев. По думите му останалите три милиарда се заплащат от джоба на пациентите.

Ние искаме две неща. Искаме да бъдем при човешки условия, отговарящи на този век, в който живеем, а второто нещо е качество на медицинската услуга.Тези, които предлагат услугите, те искат също да работят при условия, които отговарят на това време, както и достойно заплащане. Но в последните 8 години, това нещо вместо да се подобрява, то се влошава, коментира още Дечев.

Според него продължава нежеланието на управляващите реално да бъде остойностена дейността, която се предлага от всички медици.

Всяко едно лечебно заведение формира цени, които са индивидуални. А понякога те изобщо някъде не са и обявени.  Според д-р Дечев това се случва поради факта, че в последните няколко години контролът, който трябва да има върху това ценообразуване за допълнителните плащания, е „меко казано липсващ”.

Тези места, от които трябваше да се провежда този контрол, бидейки под корпоративен и политически натиск, изобщо не си изпълняват задълженията за това, което трябва да вършат, категоричен е той.

 Според него срещу т.нар. „здравен пакет” трябва да има определена сума, която покрива определени медицински дейности и при този финансов ресурс основният здравен пакет трябва да бъде съкратен, за да има качествена здравна услуга и реално остойностен лекарски труд.

Голямото несъответствие се състои в това, че този пакет е направен така, че той реално е прекалено голям спрямо сумата, която стои срещу него, за да се покрият тези дейности. Ако трябва да го остойностим, срещу този пакет трябва да стоят минимум 7 милиарда, а не 3 милиарда и половина. Има две възможности. Едната възможност е политиците да определят откъде ще трябва да влязат другите 3 милиарда и половина, които в момента не достигат и плащаме от джоба си. Другата възможност е срещу тези 3 милиарда и половина да стоят дейности, отговарящи сумата, която е определена, отбелязва д-р Дечев.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук