Великобритания може да позволи свободното движение на хора от ЕС по време на преходния период след Брекзит. Това обяви външният министър на страната Борис Джонсън. Аргументът, който той изтъкна е, че страната му иска да продължи да привлича талантливи кадри от целия свят, които да развиват икономиката на Великобритания.  Той обаче е категоричен, че е разумно страната му да има контрол върху това кой влиза на нейна територия.

Ние не искаме да затръшнем вратите, искаме просто да има балансирана система в тази област. Това е и нещото, към което  ще се стремим с нашите приятели и партньори от европейския континент, и разбира се, с останалата част на света, допълни Джонсън.

Изказването му бе направено по време на пресконференция в Атина, след като бе помолен да коментира възгледите си за свободното движение на гражданите на ЕС във Великобритания по време на преходния период за Брекзит.

Аз не искам да се предвиди конкретен бъдещ времеви график за изпълнение на тази сделка. Смятам, че тя може да се направи с добра воля и с въображение в рамките на две години, обяви още Джонсън.

Политически наблюдатели коментираха, че казаното от външния министър е доста по- ясно формулирано от предишното изявление на премиера Тереза Мей за възможността от продължаване на свободното движение на хора. Загрижеността от имиграцията бе една от основните причини при гласуването за Брекзит и Тереза Мей се закани да отговори на тези страхове, като не се стреми към общия европейски пазар, което води до свободното движение на хора.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук