Построяването на къща отнема доста време, енергия и разходи. Поради тази причина някои строители вече смело залагат на новите технологии. Така базираният в Украйна стартъп „Пасивдом” използва специален 3D-принтер, който може да принтира цели части от малки къщи. Машината може да произведе стените, покрива и подовете на къща с площ 35кв. метра. А времето й за работа е едва 8 часа. Човешка ръка поставя единствено прозорците, вратите, водоснабдяването и електрическата инсталация.

На снимката: Къщата от вътре

Принтираните къщи изпъкват с това, че са абсолютно независими от общата електрическа и водоснабдителна система. Електричеството се набавя чрез соларни панели на покрива на постройката, докато специална инсталация филтрира и складира вода, извличана от влажността на въздуха. Освен това къщите от този вид разполагат и със самостоятелна отходна канализация.

Иновативният дом се предлага срещу  сумата от 31 900 долара. Потребителите в САЩ и Украйна могат да поръчат къща чрез интернет, като първата официална подобна постройка с очаква да бъде факт до края на тази година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук