Менда Стоянова
на снимката: Менда Стоянова

Депутатите от парламентарната Комисия по правни въпроси ще обсъждат на заседанието в сряда предложенията за диференцирана ставка на Данък добавена стойност (ДДС) за някои стоки и услуги. Законопроектите са общо шест.

ГЕРБ неохотно подкрепи промяната в ставката, под натиск от „Обединени патриоти”. Идеята е ДДС-то за хотелиерския и ресторантьорския бизнес да бъде намалено от 20 на 9%. А целта – да се компенсират негативните икономически последици от разпространението на коронавируса.

Предложението им вече е оформено като законопроект, въпреки възраженията на финансовия министър Владислав Горанов и на депутатите от ГЕРБ.

Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова, за която се знае, че е твърдо против мярката, също не се е подписала под законопроекта.

Текстовете предвиждат още да намалее данъкът и върху книгите и учебниците, включително електронните.

Представители на „Патриотите” пък са се подписали под три различни предложения, които почти се припокриват, но в едни са включени развлекателните заведения, а в други – не.

Останалите партии в парламента също имат предложения. От ДПС настояват да се намали ДДС за детските стоки за деца до 3-годишна възраст, като според тях тази мярка ще допринесе за преодоляване на негативната демографска статистика.

Депутатите от Воля пък искат сваляне на данъка върху фитнес и другите спортни услуги.

Въпреки че предложението им бе отхвърлено само преди няколко дни, БСП също е внесла свой законопроект, в който ще иска намаляване на ДДС ставката за определени храни и лекарствени продукти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!