Светослав Глосов, Дончо Атанасов
на снимката: Светослав Глосов, Дончо Атанасов

Две години след зверската катастрофа с автобус на пътя за Своге, при която загинаха 20 души, все още никой не е осъден за инцидента. Днес най-накрая стана ясно, че бивши шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ отиват на съд заради качеството на пътя.

Обвинителният акт срещу Дончо Атанасов и Светослав Глосов е внесен вчера, информират от прокуратурата.

Глосов не е уведомил как върви ремонта

Според обвинението през 2018 година Глосов не е изпълнил служебните си задължения. Той не е свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ, на което да докладва отказа на дружеството, ремонтирано пътя, да извърши пълна подмяна на асфалтовото покритие.

Освен това не направил необходимото за възлагане на Института по пътища и мостове да извърши експертиза, обследване и оценка на експлоатационното състояние на този пътен участък, проверка на характеристиките, свързани с пътната безопасност и установяване на несъответствия с тях.

Тези мерки били необходими с оглед предприемане на мерки за предотвратяване на ПТП. Въпреки полученото в АПИ писмо от полицията с искането за вземане на незабавни мерки за обезопасяване на посочения участък, Глосов проявил бездействие, твърди прокуратурата.

И Атанасов не е изпълнил дълга си

Другият бивш началник Дончо Атанасов, също не изпълнил служебните си задължения. След запознаването с доклада на Института по пътища и мостове незаконосъобразно не свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ.

Наред с това, с действията си двамата целели да набавят за фирмата, ремонтирала пътя, облага на стойност 60 901,65 евро. Въпросното дружество следвало за своя сметка да извърши ремонт, включващ премахване и замяната на настилката.

В резултат на действията на Глосов и Атанасов, според прокуратурата, се създали условия за тежки инциденти. Именно на този участък на 25 август 2018 г. стана катастрофата с автобус, при инцидента загинаха 20 човека.

Инцидентът

На 25 август 2018 г. край Своге автобус, пълен с пътници, падна в Искърското дефиле. Тогава загинаха 20 души. Почти всички загинали бяха от софийското село Световрачене. Те се връщали от еднодневна екскурзия.

Сред жертвите бе и 13-годишно момче, което заедно с баба си и вуйчо си пътувало на злополучната екскурзия. За последно пътуващите в катастрофиралия автобус са били в манастира „Седемте престола”. Още на следващия ден – 26 август 2018 г.

Окръжна прокуратура – София привлече като обвиняем Григор Григоров – водач на автобуса. Разследването се проведе от Националната следствена служба. Няколко дни след катастрофата последваха и три министерски оставки.

На 31 август 2018 г. министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министър на регионалното развитие Николай Нанков депозираха своите оставки.

Те им бяха поискани от министър-председателя Бойко Борисов. Впоследствие стана ясно и че многократно са подавани сигнали за некачествено строителство на пътя край Своге. Най-голям проблем е т.нар. аквапланинг, който се образува след проливен дъжд. Когато превозното средство попадне в аквапланинг, то не може да спре. Появиха се съмнения и за качеството на материала, от който е изградено самото шосе.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!