Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с президента на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск. Двамата се срещнаха в Брюксел преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет.

В съобщение, изпратено до медиите от пресцентъра на ГЕРБ, се посочва, че Доналд Туск е изразил подкрепата си за българското правителство.

„Имате нашата подкрепа! Редовните парламентарни избори са начинът всеки гражданин да изрази своето мнение”, заявява Туск.

„Според президента на ЕНП системните партии като ГЕРБ имат нужния капацитет, опит и разум да преведат страните си през кризата.

Туск поздрави Борисов и за победата на ГЕРБ на провелите се частнични местни избори.

Двамата коментираха и пакета от мерки за възстановяване, чрез които да се преодолеят последиците от COVID-19 върху икономиките и обществата на държавите членки на ЕС. Те изтъкнаха и големия принос на ЕНП в изготвянето на спасителния план. „Ето защо семейството на ЕНП е най-голямото и най-силното“, обединиха се Борисов и Туск.

Председателят на ГЕРБ и президентът на ЕНП обсъдиха и първия Доклад на ЕК за върховенството на закона в целия Европейски съюз. Премиерът Борисов изтъкна, че докладът е обективен и отразява усилията на страната ни за борба с корупцията. Бойко Борисов подчерта, че България ще изпълни всички препоръки на Венецианската комисия и ЕК за реформи в съдебната система”, пише още в съобщението на пресцентъра на ГЕРБ.

Междувременно беше публикувано изявлението на Туск, което прилагаме на нашите читатели на български и на английски език.

„An open talk w/ PM Boyko Borissov. Bulgaria has come a long way during his time in office but challenges remain. Further reforms needed w/ rule of law, independent justice & fighting corruption- our core EPP values. Democracy in Bulgaria will have its final say in the elections.”

„Открит разговор с премиера Бойко Борисов. България е изминала дълъг път по време на управлението му, но предизвикателствата остават. Необходими са допълнителни реформи по отношение върховенството на закона, независимото правосъдие и борбата с корупцията – основните ценности на ЕНП. Демокрацията в България ще има последната си дума на изборите”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!