Нагорни Карабах

Прессекретарят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян заяви, че Азербайджан е нарушил прекратяването на огъня в неделя вечерта. По думите му е имало артилерийска стрелба, както и ракетен огън.

От своя страна, Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че арменските въоръжени сили грубо са нарушили споразумението за прекратяване на огъня, като са открили артилерийски огън по азербайджански позиции на контактната линия в Карабах.

Напрежението ескалира часове след  новината за постигнато примирие между Армения и Азербайджан. Двете страни се договориха за хуманитарно примирие в зоната на нагорнокарабахския конфликт от полунощ, което очевидно не е било спазено.

Решениетоза примириета е взето след изявленията на президентите на Франция, Русия и САЩ, представляващи страните, съпредседателстващи Минската група на ОССЕ от 1 октомври 2020 година, заявлението на съпредседателите на групата от Минск от 5 октомври и в съответствие с московското изявление от 10 октомври 2020 година, се казваше в комюникето на външното министерство в Ереван.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!