Израел протести

Хиляди израелци излязоха на протест снощи пред резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху с искане за неговата оставка. Демонстрациите бяха възобновени след вдигане на ограниченията  заради Covid-19.

Израел протести
Протестите бяха ограничени миналия месец, когато Израел въведе нови карантинни мерки в отговор на нова вълна на разпространение на вируса.

Израел протести

Извънредните мерки блокираха възможността израелците да пътуват до Ерусалим, за да протестират, като разрешаваха участие само в малки демонстрации на разстояние до 1 км от дома.

Снощи протестиращите се събраха в центъра на Ерусалим за шествие до официалната резиденция на Нетаняху, като скандираха „Революция“ и носеха плакати с искане за оставка на премиера. Демонстрации имаше и други градове на страната.

Израел протести

Според организаторите 260 000 души са участвали в протестите в цялата страна. Израелски медии съобщиха за няколко инцидента с насилие от страна на крайнодесни контрапротестиращи.

Израел протести

Според здравните власти извънредните рестрикции са свалили нивата на инфекция и Израел от днес започва да разхлабва карантината с отваряне на детските градини и някои бизнеси. Пълното отваряне обаче се очаква да отнеме няколко месеца.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!