Николай Хаджигенов е завършил право в НБУ. Работи като съдебен адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „блогър и адвокат в опозиция“.

 

Адвокат Хаджигенов, днес е 100-ият ден от антиправителствените протести. Какво се постигна до този момент?

Страшно много неща. Най-малкото показахме на целия свят „голия задник” на Борисов, както и това, че управлението му е не просто корумпирано. Те убиха идеята за свободна, демократична парламентарна република. Това стана кристално ясно не само в Европа, не само в целия свят, стана ясно дори и в България, защото тук пропагандната машина работеше успешно последните 11 години. Вече е ясно. Царят гол и не е цар, а е зъл.

Преди повече от седмица излезе Европейската резолюция за България. Тя беше изключително критична, но няма задължителен характер. По какъв начин може да допринесе за подобряване на демокрацията?

Това е част от пропагандната машина. Да, тя няма задължителен характер, защото това не е закон, няма и да бъде. Но в момента, в който тръгне да се определя следващото европейско финансиране България няма да получи такова, което ще е вследствие на резолюцията. Искам да подчертая, че такава резолюция до момента не са получавали дори Унгария и Полша. Така,че България ще стане лошия пример за Европа – който нарушава върховенството на закона, свободата и демокрацията, следват наказания.

 През последните месеци правителството раздава доста пари. Това има ли общо с протестите и просто е започнало предизборното харчене?

Двете в едно. Борисов си отива. Той раздава пари както обикновено- когато раздава пари Борисов с едната ръка дава, с другата взима. Давайки 50 лева на пенсионерите, защото те даренията му са в този вид. Увеличавайки заплатите на бюджетната сфера, без тези на МВР. Идеята е, че той се готви т.е си купува изборите, както прави обикновено. Борисов не може да спечели избори, това е ясно. Печелил е един единствен път-първият, когато успя да излъже всички. След това не е печелил избори. Така, че това са нещата и да, това се дължи на протестите. Без тях нямаше да има нищо, щяха просто да продължават да крадат, без да дават на никой, както е било досега. Цялото управление на ГЕРБ е една огромна кражба.

„Отровното трио” придоби голяма популярност от започването на протестите и много хора се питат ще има ли политически проект?

На този въпрос отказваме да отговаряме вече 100 дни и го правим съвсем умишлено. Готови сме за това, но първата цел е да свалим Борисов по един или друг начин. Ако стане ясно, че Борисов няма да бъде свален ще продължим, както го правим всеки ден.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!